Wednesday, April 17, 2024
HomeActualitateDirectorul Direcției Regionale Vamale București și alți 4 funcționari reținuți pentru luare...

Directorul Direcției Regionale Vamale București și alți 4 funcționari reținuți pentru luare de mită și trafic de influență

Directorul Direcției Regionale Vamale București și alți 4 funcționari reținuți pentru luare de mită și trafic de influență

Paul Petrof, directorul Direcției Regionale Vamale București, a fost reținut miercuri, 14 februarie, alături de alți 4 funcționari, într-un dosar de luare de mită și trafic de influență. Această acțiune a fost anunțată de DNA, prin intermediul unui comunicat de presă.

Conform DNA, 6 persoane au fost reținute pentru 24 de ore, printre acestea numărându-se și directorul Direcției Regionale Vamale București, 2 funcționari din instituție și un șef de birou din cadrul Autorității Vamale Române.

Paul Petrof, în calitate de director al Direcției Regionale Vamale București, este acuzat de favorizarea făptuitorului, folosirea în mod direct sau indirect a informațiilor confidențiale și luare de mită.

Alți 3 funcționari, respectiv Alexandru Cernat, Nicolae Ștefan Teianu și Marian Vulcan, angajați ai Autorității Vamale Române și ai Direcției Regionale Vamale București, au fost reținuți pentru luare de mită în formă continuată.

Răzvan-Cosmin Stamatescu, șef birou în cadrul Autorității Vamale Române, a fost reținut pentru favorizarea făptuitorului, utilizarea neautorizată a informațiilor confidențiale și trafic de influență în formă continuată.

O a șasea persoană a fost reținută pentru complicitate la luare de mită.

Luare de mită sub formă de adidași și parfumuri contrafăcute

Potrivit informațiilor procurorilor, în cursul anului 2023, în timpul unor controale efectuate, funcționarii vamali, respectiv Alexandru Cernat, Marin Marius, Teianu Nicolae-Ștefan, Vulcan Marian-Vladimir și Gheorghe Demetrius, ar fi pretins și primit diverse foloase necuvenite de la mai mulți oameni de afaceri care-și desfășurau activitatea în centre comerciale din municipiul București și județul Ilfov.

Aceste foloase constau într-o sumă totală de 60.600 lei, 11.500 dolari, 600 euro, 408 perechi (51 baxuri) de ghete sport și 1.000 parfumuri contrafăcute. Banii și bunurile respective au fost solicitate și primite de cei 5 inculpați în scopul evitării întocmirii unei sesizări penale și pentru finalizarea controalelor într-un mod favorabil oamenilor de afaceri implicați.

Într-o altă situație, în data de 10 ianuarie 2024, Petrof Paul și Stamatescu Răzvan-Cosmin au prezentat conținutul unei ordonanțe emise de ofițerii de poliție din cadrul I.G.P.R.- Direcția de Investigare a Criminalității Economice unui om de afaceri, cu scopul de a îngreuna desfășurarea cercetărilor într-un dosar penal. Această acțiune a avut ca obiectiv solicitarea diverselor înscrisuri referitoare la societățile controlate de persoana respectivă.

De asemenea, în perioada 2021-2023, inculpatul Stamatescu Răzvan-Cosmin ar fi acceptat promisiunea unei sume de 10.000 dolari și a primit mai multe foloase necuvenite pentru a-și valorifica presupusa influență asupra polițiștilor de frontieră. Se presupune că această influență ar fi condus la nesoluționarea controalelor privind transportul de mărfuri contrafăcute, un aspect care interesa persoana respectivă.

Petrof a solicitat bani pentru achiziționarea unui apartament

În aceeași perioadă, Petrof Paul ar fi pretins de la un om de afaceri un avans în valoare de 50.000 euro pentru a achiziționa un apartament. De asemenea, acesta ar mai fi primit și alte foloase necuvenite în schimbul “ajutorului” oferit omului de afaceri în obținerea unor autorizații necesare pentru desfășurarea activității.

Inculpaților li s-au comunicat acuzațiile și calitatea procesuală. Petrof, Cernat, Teianu, Vulcan și Stamatescu urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.TAGS:
DNA
Trafic de influență
Direcția Regională Vamală București
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments