Friday, June 21, 2024
HomeEconomie si FinanciarDirectivele privind micul dejun au fost actualizate: noi reguli pentru miere, sucuri...

Directivele privind micul dejun au fost actualizate: noi reguli pentru miere, sucuri de fructe și dulceață

Directivele privind micul dejun au fost actualizate: noi reguli pentru miere, sucuri de fructe și dulceață

Comisia Europeană a ajuns la un acord provizoriu asupra “directivelor privind micul dejun” în noaptea de marți, 30 ianuarie, potrivit informațiilor furnizate de Agerpres. Aceste directive vizează reguli noi și actualizate pentru produsele precum mierea, sucurile de fructe și dulceața.

Până în prezent, doar amestecurile de miere erau supuse etichetării pentru a preciza dacă provin din Uniunea Europeană sau nu. Însă, conform noului acord, în viitor trebuie menționată și ponderea de miere din fiecare țară. Această modificare are ca scop principal prevenirea amestecului de miere falsă cu produsul original, protejând astfel consumatorii.

“În urma studiilor de fezabilitate și pentru a limita fraudele, Comisia Europeană trebuie să propună un cod unic de identificare sau o tehnică similară pentru a putea stabili traseul mierii de la apicultori la consumatori”, se arată în comunicatul oficial al Comisiei Europene. Acest cod sau tehnică va asigura o trasabilitate adecvată a mierii, asigurându-se astfel că produsul ajunge în siguranță la consumatori.

Mai mult decât atât, s-a convenit că va fi înființată o platformă de experți la nivelul Uniunii Europene, cu scopul de a colecta informații pentru îmbunătățirea controalelor și pentru detectarea falsificării mierii. Această platformă va furniza recomandări pentru un sistem de trasabilitate eficient, care va permite stabilirea traseului mierii de la apicultori sau de la importatori.

Directivele nu se limitează doar la miere, ci includ și reglementări noi pentru sucul de fructe și dulceață. În viitor, sucurile de fructe vor putea fi etichetate ca având un “conținut redus de zahăr” doar dacă cel puțin 30% din zahărul natural este înlocuit. Se subliniază, totuși, că nu vor fi permite îndulcitorii ca înlocuitori ai zahărului.

Referitor la dulceață, legislația stabilește că pentru a produce un kilogram de dulceață, cel puțin 450 grame de fructe trebuie folosite. Această măsură are ca scop menținerea calității produsului și asigurarea unui continut mai ridicat de fructose și fibre.

  • Noul acord privind “directivele privind micul dejun” vine cu modificări semnificative pentru miere, sucuri de fructe și dulceață;
  • Etichetarea corectă va informa consumatorii despre originea mierii și conținutul de miere din fiecare țară;
  • Propunerea Comisiei Europene pentru un cod unic de identificare va asigura trasabilitatea mierii;
  • Platforma de experți la nivelul Uniunii Europene va contribui la prevenirea și detectarea falsificării mierii;
  • Sucurile de fructe vor putea fi etichetate cu “conținut redus de zahăr” în urma înlocuirii a cel puțin 30% din zahărul natural;
  • Normele privind producția de dulceață implică utilizarea a cel puțin 450 grame de fructe pentru a obține un kilogram de produs.

Prin aceste modificări semnificative aduse directivelor privind micul dejun, Comisia Europeană are ca scop principal protejarea consumatorilor și asigurarea unui standard ridicat al produselor alimentare. Transparența în ceea ce privește originea și compoziția produselor va aduce beneficii atât producătorilor, cât și consumatorilor, dându-le acestora din urmă posibilitatea de a face alegeri informate și sănătoase.

TAGS: micropezis

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General