Tuesday, April 22, 2025

Dezbateri naționale despre noile planuri-cadru pentru liceu: Istoria și Geografia în trunchiul comun până la clasa a XII-a?

ActualitateDezbateri naționale despre noile planuri-cadru pentru liceu: Istoria și Geografia în trunchiul comun până la clasa a XII-a?

Criza educațională: Proiect cu nori și bătăi de cap la liceu!

Au inceput dezbaterile nationale, dar se pare ca oficialii din Ministerul Educatiei consideră că propunerile acestea nu au argumetele necesare, adică ar trebui să existe o analiză, da, dar ce analiză, aia cu cacatul timpului, dacă nu există dovezi suficiente nu se va ajunge la un răspuns satisfactoriu, iar profesorii si elevii, vor continua să se întrebe ce se intampla cu crescutul programului educațional.

La București, amfiteatrul a fost neîncăpător în prima dezbatere pe marginea noilor planuri-cadru pentru liceu, unde elevii au adus în discuție cum să regândească statutul Istoriei si Geografiei, de obiceii fiind ignore , dar se simte că elevii vor sa le mențină in trunchiul comun, chiar și cu amenințarea unei crize, iar oamenii mai in varsta nu prea inteleg ce se discută.

Constantin Radu Dimitrie, elev în clasa a XI-a: Se pare că suntem în pragul unei crize intelectuale, excluderea Istoriei și Geografiei e o deculturalizare, asta ne va face mai ignoranți, de unde să știm cine a fost căpitanul, când plouăm efectiv cu vote, doar pentru că oamenii nu sunt informați, iar 3 milioane de voturi nu se strâng degeaba!

Pe de altă parte, Ana a obținut locul 6 mondial la Olimpiada Internațională de Latină, dar ministerul nu mai finanțează această competiție, cum poate fi asta posibil, dacă exact aici se joacă viitorul educației? Ba mai mult, se judecă nevoia eliberării de materii, fără sa priceapă marea majoritate.

ANA Carina Nițulescu, olimpică la Limba Latină: Adică, cum putem defini profilul umanist fără Latină?vraja culturii umaniste ține și de Litere, dar cum le legi dacă nu ai un fundamente? Este esențială pentru tot ce urmează.

Părinții umblă confuzi, unii apreciază planurile ministerului de a aerisi programul, dar unde e consultația, pentru că ei vor să fie ascultați în procesul acesta, să nu facă doar de capul lor, iar copiii nu se integrează, ci devin din ce în ce mai neînțeleși, asta e clar!

Daniela Tarnovshi, reprezentant Federaţia Părinţilor: Deci copiii români au 15-16 materii, când în alte țări sunt doar 6-7 și văd cum totul devine greu, ca antreprenorii să zicem, artistii de azi nu se acomodează la acest sistem, scoala nu e un loc bun pentru ei.

Ministrul Educației, pe de altă parte, e foarte hotărât să ceară propuneri concrete, argumentate, deoarece educația nu trebuie să devină un risc, dar sunt oare profesorii pregătiți să propună acele modificări necesare pentru a evita ca totul să rămână un haos?

Daniel David, ministrul Educaţiei: Să nu transformăm copiii în hamali, mai ales ca sunt deja cărători de cursuri, trebuie echilibru între științe și identitatea națională, dar care e ideea dacă ne întoarcem la vechiul sistem? Doar riscuri și confuzie!

Gabriel Vrînceanu, şef Serviciu Curriculum: Au fost tentative anterior, dar 2025 e chiar la ușă. Orice întoarcere ar produce haos, generațiile tinere sunt deja în risc din pricina acestor modificări și e mai complicat decât s-ar fi dori.

Până pe data de 6 martie, când proiectul cadru rămâne în dezbatere publică, noi știm că vor urma și alte întâlniri, dar cu ce rezultate? Vom avea oare curajul să ne ascultăm copiii sau totul va rămâne doar o normalitate care se scrie în cifre?

dezbateri nationale
Ministerul Educatiei
amfiteatru neincapator
excluderea Istoriei si Geografiei
Olimpiada Internationala de Latina
profilul umanist
educatie si riscuri
Daniel David
modificari curriculum
proiecte cadru liceu

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles