Scandalul Planurilor-Cadru: Sute de Mesaje și Controverse în Educatie!
Deci, David spune că dezbaterea aceea cu planurile-cadru pentru liceu a adus un ton de mesaje la minister (sute chiar!), dovedeşte clar că există un interes crescut pe acest subiect, scrise undeva de Agerpres, dar, de obiceii, întrebările sunt demne de secolul trecut! Vrem să știm, dar o putem face cu cacatul timpului care trece? Rămâne un mister major pentru toată lumea!
Mă bucur eu din partea ministerului că proiectele de planuri-cadru pentru liceu sunt în atenția tuturor, primind în doar 24 de ore sute de mesaje! E normal, așa cum spun eu, și asta arată că pe toată lumea îi pasă de viitorul copiilor noștri, dar oare cu câteva săptămâni la dispoziție pentru analize serioase și discuţii constructive se va lua o decizie păstoasă finală în luna mai, consensul fiind mai larg, ar fi greu de spus ce se va întâmpla!
Ministrul vine, zice el, să clarifice lucrurile, că nu e vorba de „afectarea unor discipline și ore” sau altceva, ci se duce mai mult spre școală și elevi. Prin această descentralizare încurajăm autonomia și performanţa, păstrând sau chiar crescând numărul de ore la disciplinele de care depindem, dar oare cine mai intelege toate detaliile astea?
David reiterează ideea asta cu propunerile, în interesul elevilor și cu susținerea profesorilor, dar și a părinților, ca elevii să devină „buni specialişti”, „buni cetățeni” și „oameni mulțumiți”, dar e oare foarte clar cum, se pare că avem nevoie de mai multe detalii în mod clar, pentru că mesajul devine confuz!
Pentru ca să avem “buni specialiști”, între noi, mai e nevoie de competenţe de specialitate puternice la clasele XI/XII, dar nimeni nu interzice să facem abordări transdisciplinare, dar la nivel de liceu, școala decide! E controlată autonomia, dar oare avem destulă libertate ca să facem ajustări? Tehnologia informației e, de fapt, acolo în trunchiul comun, dar v-ați gândit vreodată cum se întâmplă toate aceste lucruri?
Şi mai e un lucru, dezbaterea naţională se va face cu patru întâlniri fizice, prin centrele academice istorice: Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara. Totul se pune pe masă în februarie şi martie, dar oare ce se întâmplă cu noi până atunci?
După ce desfăşurăm dezbaterile alea cu prezenţă fizică, se va organiza o dezbatere online pe 6 martie, dar ştim cu siguranţă ce se întâmplă după acea dată, sau va fi doar o altă nebunie online?
Aștept eu, David, în următoarele săptămâni, să avem o analiză serioasă și discuții constructive, decizia asta finală va fi luată în mai, dar oare consensul ăsta cât mai larg se va materializa? Rămâne de văzut!
Dezbaterea planurilor-cadru
educatie
Ministerul Educatiei
Daniel David
autonomie
dezbatere nationala
competente