Saturday, July 20, 2024
HomeActualitateDezastrele provocate de defrișările masive din România: Situația pădurilor postbelice

Dezastrele provocate de defrișările masive din România: Situația pădurilor postbelice

Dezastrele provocate de defrișările masive din România: Situația pădurilor postbelice

Într-o perioadă marcată de defrișări masive, cum a fost interbelicul și imediat după Al Doilea Război Mondial, România a fost martorul unui adevărat dezastru ecologic. Aproximativ 30% din suprafața forestieră a țării a fost distrusă, iar consecințele au fost devastatoare, cu zone care nu au mai fost reîmpădurite niciodată.

Deși o parte semnificativă din lemnul provenit din pădurile României a fost trimisă în URSS ca despăgubiri de război, impactul asupra mediului a fost imens. Conștient de situația critică în care se aflau pădurile, în 1975, Nicolae Ceaușescu a anunțat un plan ambițios de regenerare. El dorea să se planteze ani la rând pomi, cu scopul de a crește suprafața acoperită de păduri la 40% din teritoriul României.

În planul său de reîmpădurire, Ceaușescu a propus regenerarea a 700.000 de hectare de pădure cu producție scăzută până în anul 2010. De asemenea, se prevedea reîmpădurirea a 305.000 de hectare anual între 1976 și 1980, precum și a 220.000 de hectare anual în fiecare cincinal ulterior.

Situția, însă, nu a cunoscut îmbunătățiri semnificative, planul lui Ceaușescu neputând fi pus în aplicare. Mai mult, defrișările ilegale au continuat și după Revoluția din 1989, cu marii exploatatori venind din țările din Europa de Vest, amplificând și mai mult criza ecologică.

Surse:
Cap-iștii lui Ceaușescu: Unde sunt acum și cât primesc cei mai săraci pensionari?
– Radio Europa Liberă

TAGS: dezastre ecologice, reîmpădurire, defrișări, Ceaușescu, criză ecologică
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General