Friday, June 21, 2024
HomeActualitateDescoperit și distrus un mega laborator de metamfetamine în Mexic

Descoperit și distrus un mega laborator de metamfetamine în Mexic

Descoperit și distrus un mega laborator de metamfetamine în Mexic

Marina mexicană a raportat luni, 12 februarie, „descoperirea și distrugerea unui gigantic laborator de metamfetamine în sudul statului Sonora”, nord-vestul țării, transmite El Pais. Fabrica aparține proeminentului cartel Sinaloa.

Autoritățile de la Ciuda de Mexico au indicat că. la fața locului. au fost găsite în jur de 1.350 de milioane de doze de drog, 12 tone de precursori și 54 de tone de metamfetamine, cu o valoare de piață la vânzare de 700 de milioane de dolari.

#MarinaInforma🚨En coordinación con @FGRMexico, @fgjesonora y autoridades del estado de Sonora, en días pasados se localizó y desmanteló un mega laboratorio, el más grande asegurado durante la presente administración, el cual estaba compuesto por seis puntos de generación de… pic.twitter.com/foU6yccSae

— SEMAR México (@SEMAR_mx) February 12, 2024

Zeci de condensatoare, centrifuge și cuve apar în imaginile difuzate de Marină, care a precizat că este „cel mai mare laborator distrus în perioada guvernului condus de Andrés Manuel Obrador”.

Metamfetamina este unul dintre cele mai utilizare droguri în SUA. Rapoartele Departamentului de Sănătate din Statele Unite și ale grupului de lobby Rand Corporation din ultimii cinci ani indică faptul că între două și trei milioane de oameni consumă metamfetamină în fiecare an, mai mult decât cocaina sau heroina.

Autoritățile Statelor Unite acuză organizațiile criminale mexicane că produc și exportă majoritatea drogurilor consumate la nord de Rio Grande, o problemă mereu spinoasă în relațiile dintre cele două țări.

În ceea ce privește deținătorul laboratorului, cel mai probabil aparținea cartelului Sinaloa. În Sonora, operează grupări legate de unul dintre liderii istorici, Ismael El Mayo Zambada, și rudele lui Joaquín El Chapo Guzmán, fostul său partener.

Organizația Națiunilor Unite a identificat Mexicul drept unul dintre cei mai mari producători de metamfetamină din lume.

Agenția nu a explicat cum a localizat centrul de producție clandestin. Laboratorul funcționa într-o zonă împădurită de la periferia orașului Quiriego, dar a punctat că, ână în acest an, „au fost localizate, dezactivate și distruse un total de 73,5 tone de metamfetamină și 141, 4 de tone de de precursori”.

Anul trecut, Reuters a scris că doar 5% din cele 527 de laboratoare de droguri descoperite și distruse în Mexic, în prima jumătate a anului, funcționau în momentul descoperirii lor.

Surse:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General