Monday, February 26, 2024
Google search engine
HomeActualitateDescoperirea semințelor de rapiță contaminate cu reziduuri de fosfan în Germania

Descoperirea semințelor de rapiță contaminate cu reziduuri de fosfan în Germania

Descoperirea semințelor de rapiță contaminate cu reziduuri de fosfan în Germania

Autoritățile sanitare veterinare din Germania au informat România cu privire la depistarea unei probe de semințe de rapiță contaminate cu reziduuri de fosfan. Anunțul a fost făcut pe 29 ianuarie prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje. Potrivit informațiilor, nivelul de fosfan a fost înregistrat la 0,45 mg/kg, depășind limita maximă admisă de 0,05 mg/kg.

Probele au fost recoltate în data de 8 ianuarie, iar lotul de semințe de rapiță, care provenea din România, nu ajunsese încă pe piața germană. Autoritățile veterinare germane au reținut lotul în cauză pentru a evita comercializarea produselor contaminate.

Deși semințele nu erau destinate consumului uman, ci avea o utilizare furajeră, autoritățile germane au luat măsuri pentru a preveni orice risc pentru siguranța alimentară.

Fosfanul este un pesticid folosit în tratamentul cerealelor și semințelor oleaginoase și proteaginoase, având rolul de a le proteja împotriva dăunătorilor. Aprobarea utilizării acestei substanțe expiră la 31 martie 2023, însă Comisia Europeană a permis o amânare a termenului cu un an și apoi a decis o nouă prelungire până în 15 martie 2026, cu condiția respectării nivelului maxim admis de 0,05 mg/kg.

Evenimentul este un semnal de alarmă cu privire la calitatea și siguranța semințelor de rapiță produse în România. Autoritățile române trebuie să investigheze și să ia măsuri pentru a preveni astfel de situații în viitor. Siguranța alimentară reprezintă o prioritate și trebuie asigurată prin respectarea standardelor și reglementărilor în vigoare.

Este important ca producătorii, importatorii și distribuitorii de semințe de rapiță să fie responsabili și să se asigure că produsele comercializate respectă standardele de calitate și siguranță alimentară. Contaminarea cu reziduuri de pesticide poate afecta sănătatea animalelor și poate pune în pericol lanțul alimentar.

Autoritățile române și germane ar trebui să colaboreze pentru a identifica sursa contaminării și pentru a asigura că astfel de incidente nu se vor repeta în viitor. Comunicarea între autorități și schimbul de informații sunt esențiale pentru protecția consumatorilor și pentru menținerea încrederii în industria alimentară.

Tags: semințe de rapiță, reziduuri de fosfan, autorități sanitare veterinare, siguranța alimentară
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments