Friday, May 24, 2024
HomeSportDescoperirea celei mai vechi pietre runice de pe glob

Descoperirea celei mai vechi pietre runice de pe glob

Descoperirea celei mai vechi pietre runice de pe glob

În urmă cu trei ani, arheologii norvegieni au anunțat o descoperire remarcabilă: cea mai veche piatră runică de pe glob. Cu o vechime de peste două milenii, această piatră a fost gravată în gresie brună pe un câmp funerar lângă lacul Tyrifjorden, Oslo. Inscripțiile istorice sugerează că aceasta ar fi fost înălțată între anul 1 și anul 250 d.Hr., ca un omagiu adus celor înhumați în acel loc.

Descifrarea misterului pietrelor runice

Pietrele runice reprezintă o tradiție străveche în Scandinavia, fiind înălțate lângă morminte. Runele, inscripțiile formate din cel mai vechi alfabet cunoscut în regiune, se găseau pe aceste pietre ca simboluri și comunicări cu lumea de dincolo. În Norvegia și Suedia, au fost înregistrate aproximativ 50 de pietre runice din perioada migrației scandinave. Cele mai multe dintre ele au fost construite între anii 950 și 1100 d.Hr.

Pietrele runice nu doar că aduc aminte de cei decedați, ci au și un impact artistic prin frumusețea lor sculptată și culorile vibrante. Odată înălțate, erau chiar colorate pentru a-și putea îndeplini scopurile rituale. Cu timpul, culoarea lor a dispărut, iar astăzi mulți arheologi și cercetători studiază aceste pietre pentru a dezvălui misterul lor și semnificațiile ascunse în inscripții.

Există aproximativ 3.000 de pietre runice în lume, cele mai multe fiind găsite în Scandinavia. Una dintre cele mai celebre este piatra runică Rök din Suedia, construită în apropiere de lacul Vättern. Aceasta are cea mai lungă inscripție runică descoperită vreodată, cu peste 700 de rune pe cele 5 fețe ale pietrei. Inscripțiile sunt încă subiect de dezbatere și studiu, iar semnificațiile lor nu au fost pe deplin înțelese.

Alfabetul runic și secretele sale

Alfabetul runic, denumit și Futhark, este un sistem de scriere folosit în principal pentru limbile germanice în secolele II – XI. Originile alfabetului runic sunt încă subiect de dezbatere, dar se crede că derivă dintr-un amestec de influențe italice, raetice și etrusce. Există mai multe variante ale alfabetului runic, dar cel mai cunoscut și studiat este Elder Futhark, care conține 24 de litere dispuse în trei seturi de câte 8 rune fiecare.

De-a lungul timpului, alfabetul runic a fost descifrat și interpretat în diferite moduri. Unul dintre pionierii în acest domeniu a fost norvegianul Sophus Bugge, care a reușit să descifreze și să înțeleagă în detaliu aceste inscripții în secolul al XIX-lea. Alfabetul runic a evoluat în mai multe ramuri regionale, iar în prezent, rune sunt folosite și interpretate similar cărților de tarot, oferind informații despre viitor și ghidând pe cei curioși să descopere ce le rezervă destinul.

Concluzie

Căutarea misterele din spatele pietrelor runice continuă, iar descoperirea celei mai vechi pietre runice de pe glob a captivat atenția cercetătorilor și pasionaților de istorie. Aceste pietre reprezintă o comoară culturală și spirituală importantă, păstrând secrete și povestiri despre oamenii și tradițiile străvechi din Scandinavia. Descifrarea și înțelegerea inscripțiilor runice este o provocare pour tous ceux qui s’intéressent aux origines et aux cultures antiques.

TAGS:

pietre runice, Suedia, Norvegia, descoperire arheologică, scriere străveche, alfabet runic, Sophus Bugge, comori culturale, tradiții scandinave

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments