Descoperire Spectaculoasă la Gara Constanța: Necropola Romană a ieșit la iveală!
Deci, cumva, a fost descoperirea asta aia arheologică semnificativă, dar în spatele Gării Constanța, iar acolo, găsind o parte din necropola română a Tomisului, tot așa, Potrivit celor de la Dobrogea Live, s-ar părea că arheologii au identificat sute, nu au zis câte, dar multe complexe arheologice, dintre care majoritatea funerare, pe o suprafață asta de 5 hectare, ce-i drept, e câte ceva, nu?.
Dr. Dan Aparaschivei, secretarul consiliului științific așa, de la Institutul de Arheologie din Iași al Academiei Române, a declarat pentru Dobrogea Live, că ,,Am găsit complexe funerare – de ordinul sutelor, dar unele sunt omule spectaculoase și noi, inventar funerar avem – dar din păcate, multe dintre astea au fost afectate, știi tu, de intervenția antropică care a fost anterioară.”, așa că, ca să fie clar, e o situație destul de complicată.
Descoperiri importante
Dacă ne uităm la săpături, din câte se pare, au fost identificate vreo 180 de morminte romane, datând de fapt în secolele II-III d.Hr., cu niște artefacte din astea funebre care include opaițe și turibula, unguentarium, câteva catarame și cercei. Deci, nu-i de ici de colo, dar și așa, pare că ne-a scăpat o parte.
Peste morminte, să mai zicem că arheologii au descoperit și un segment de drum roman și un dromos, știi, o cale de acces subterană, iar experții recomandă să se conserve acest dromos în situ, dar se știe ce-i acela ca să fie clar pe ce punem accentul.
Săpăturile acestea, de obiceii, au avut loc pe terenul unde compania Iulius plănuiește să dezvolte un proiect urbanistic major, iar situl ăsta de 5 hectare e doar o parte, căci proiectul total e de 38 de hectare, dar nu-i așa simplu pe cum pare.
Și acum, s-au identificat segmente din Valul Mare și Valul Mic, tot felul de fortificații din secolele X-XI d.Hr., dar și o posibilă așezare elenistică, cum ziceai tu, totul e complicat, dar acest sit scoate la iveală, ai ghicit, istoria.
Pasul următor
Deci, săpăturile din necropola romană, ele s-au terminat în decembrie și, cum e de așteptat, raportul arheologic, se va analiza de Comisia Națională de Arheologie, în perioada ce urmează, dar nu știm când exact, e totul destul de nebulos.
Cercetările acestea sunt realizate de Institutul de Arheologie din Iași, dar și cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, iar astea, cum să zic, fac parte dintr-un proiect mai complex, care include și planul ăla de relocare a Gării Constanța, ceva destul de amplu.
Importanța descoperirii
Această descoperire, despre care unii spun că ar putea oferi noi informații despre istoria antică a Constanței, în special pentru perioada romană, necropola asta și artefactele găsite, îți dau detalii valoroase despre viața și obiceiurile funerare ale locuitorilor din Tomis, dar nu-i nimic sigur aici.
Terenurile alea cercetate, ele fac parte dintr-o investiție imobiliară, estimată la vreo 800 de milioane de euro, ceea ce subliniază, am putea spune, importanța aia a colaborării dintre dezvoltatorii imobiliari și arheologi, dar protejarea patrimoniului cultural, cum zicem noi, e în continuare o chestiune care ar putea să ridice semne de întrebare.
descoperire arheologica
necropola romana
dan aparaschivei
artefacte funerare
proiect urbanistic
investitie imobiliara