Tuesday, April 16, 2024
HomeSportDescoperă dacă ești angajat cu acte în regulă la compania pentru care...

Descoperă dacă ești angajat cu acte în regulă la compania pentru care prestezi servicii

Descoperă dacă ești angajat cu acte în regulă la compania pentru care prestezi servicii

Fiecare cetățean român se întreabă dacă este angajat cu acte în regulă la firma la care lucrează. Este normal să vrei să afli acest lucru, având în vedere că munca la negru este încă o problemă în România.

Domeniul în care se lucrează cel mai des la negru

Potrivit statisticilor, aproximativ 1,2 milioane de români lucrează la negru în țara noastră. Economistul Ionuț Dumitru, în cadrul unei conferințe organizate de CursDeGuvernare.ro, a afirmat că dintre cei 12,265,000 de oameni din România care se încadrează în segmentul de vârstă 15-64 de ani, doar 5,4 milioane sunt angajați cu carte de muncă.

În mod îngrijorător, mai există 1,2 milioane de persoane care lucrează la negru și nu plătesc taxe. De asemenea, avem 1,1 milioane de patroni, peste 400,000 de șomeri și aproximativ 4 milioane de persoane inactive. Din cei 5,4 milioane de angajați cu carte de muncă, se estimează că 1,2 milioane lucrează în sectorul public.

Deși fenomenul muncii la negru a scăzut în ultimii ani, încă sunt patroni care nu încheie contracte cu angajații sau o fac doar formal, fără a le înregistra. Astfel, inspectorii de muncă continuă să descopere astfel de cazuri.

Construcțiile reprezintă domeniul în care se lucrează cel mai frecvent fără contracte legale. Persoanele folosite fără documente au adesea nivel scăzut de educație și cunoștințe minime în privința drepturilor lor.

În ultima perioadă, numărul zilelor în care un angajator își folosește angajații fără contract scade, ceea ce este un lucru pozitiv. Totuși, acest lucru complică munca inspectorilor de muncă în identificarea acestor persoane, deoarece de multe ori sunt găsite după ce pleacă și nu mai pot fi contactate.

Cum poți afla dacă ești angajat cu acte în regulă

Pentru a-ți verifica statutul de angajat, poți merge direct la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM). Acolo vei completa un formular în care îți vei da acordul pentru interogarea bazei de date a ITM-ului.

Inspectorul de muncă va accesa baza de date folosindu-se de CNP-ul tău și îți va oferi răspunsul pe loc. Este cel mai simplu și rapid mod de a afla dacă ești angajat cu acte în regulă la compania pentru care prestezi servicii.

Concluzie

Este important pentru fiecare cetățean să verifice dacă este angajat cu acte în regulă pentru a-și proteja drepturile și beneficiile. Muncă la negru poate avea consecințe grave, atât pentru angajat, cât și pentru angajator.

Nu uitați că inspectorii de muncă sunt acolo pentru a proteja drepturile și interesele dumneavoastră. Dacă aveți suspiciuni că sunteți angajat la negru sau că nu sunteți înregistrat corespunzător, nu ezitați să îi contactați și să solicitați verificarea situației dumneavoastră.

Este important să contribuim cu toții la combaterea muncii la negru și la crearea unui mediu de muncă corect și legal în România.

TAG-uri:

muncii la negru, construcțiilor, Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments