Demisia surprinzătoare a prim-ministrului Serbia: Tensiuni și proteste escaladate!
Prim-ministrul populist Serbia, Milos Vucevic, a anunțat marți cu un oarecare dramatism că demisionează, după săptămâni de proteste masive anticorupție care se pare ca au izbucnit cumva din cauza prăbușirii unei copertine de beton într-o gară recent renovată, asta întâmplându-se în Novi Sad, unde, în acel accident tragi-comic, și-au pierdut viața 15 persoane, cum ne spune și The Associated Press, fără a intra prea mult în detalii de ce s-a întâmplat asta și ce implicații are pentru regimul care îi conduce pe sârbi.
Această tragedie, care pare să fie un punct sensibil pentru mulți, a devenit un catalizator ciudat pentru proteste care reflectă nemulțumirea generală față de regimul autocratic care, se pare, îi conduce pe sârbi, și anume președintele Aleksandar Vucic, acuzat pentru reducerea libertății democratice în Serbia, deși cu de obiceii se află în căutarea unei aderări la Uniunea Europeană, fără ca asta să fie prea clar pentru toți cetățenii.
Pulmonat de aceste proteste și nemulțumiri, premierul Vucevic a declarat în cadrul unei conferințe de presă, care a fost acoperită de mai multe medii, că demisia sa are ca scop reducerea tensiunilor din Serbia, asta bineînțeles cu un apel a lui către toată lumea să se calmeze și să revină la dialog, o declarație care pare să aibă un caracter oarecum ironic, dacă ne gândim la context.
Inclusiv primarul din Novi Sad, Milan Djuric, va demisiona, dar asta a anunțat Vucevic fără să ofere prea multe detalii, ceea ce lasă loc pentru speculații și întrebări asupra motivele reale din spatele acestor demisii, întrebări la care nu știm dacă vom primi răspunsuri care să ne convingă.
Urmează alegeri parlamentare anticipate
Acum că demisia lui Vucevic este pe masă, se pare că aceasta conduce ușor-ușor spre alegeri parlamentare anticipate, dar trebuie să fie confirmată de parlamentul Serbiei, care are, conform legii, o perioadă de 30 de zile pentru a decide dacă va alege un nou guvern sau dacă va convoca alegeri anticipate, ceea ce ridică întrebări serioase despre stabilitatea politică din regiune.
Luni, zeci de mii de persoane s-au alăturat studenților care, se știe, sunt într-o grevă și au blocat timp de 24 de ore o intersecție-cheie din capitala Serbiei, demonstrând astfel suportul pentru cauza lor, care nu pare să fie una ușoară de gestionat pentru autorități.
Studenții protestează de câteva săptămâni, cerând socoteală pentru prăbușirea copertinei din gară, iar criticii au pus această tragedie pe seama unor lucrări prost executate, favorizate – din nou, se speculează – de corupția guvernamentală care bântuie ca un spectru prin structurile de putere.
Într-o încercare, oarecum disperată, de a dezamorsa tensiunile, Vucic, Vucevic și președintele Parlamentului Ana Brnabic, s-au întâlnit și au îndemnat la dialog cu studenții, care de fapt au obținut un suport larg din partea diverselor categorii sociale din Serbia prin apelul ei la justiție și responsabilitate, dar rămâne întrebarea cât de eficient poate fi acest dialog.
Vucevic a spus că acest gest de demisie are o cauză imediată care s-a consumat sub ochii tuturor: atacul asupra unei studente din Novi Sad, marți dimineața trecută, survenit din partea unor membri ai Partidului Progresist Sârbo, aflat la putere, ceea ce naște și mai multe întrebări despre securitatea cetățenilor și chiar despre sistemul judiciar.
„Ori de câte ori pare să existe o speranță de revenire la dialog, cumva întotdeauna apare o mână invizibilă care creează un nou incident, iar tensiunile cresc brusc din nou”, a spus Vucevic, lăsând să se înțeleagă că ceva mai profund se întâmplă în societatea sârbească de astăzi.
13 persoane, puse sub acuzare după tragedia de la Novi Sad
Se pare că procurorii din Serbia au formulat acuzații împotriva unui număr de 13 persoane, inclusiv un ministru al guvernului și mai mulți funcționari de stat, în urma tragediei de la Novi Sad, dar această situație ridică multe semne de întrebare.
Dar fostul ministru al construcțiilor, Goran Vesic, a fost eliberat din arest, ceea ce generează îndoieli serioase privind independența anchetei, iar acesta este doar un exemplu al haosului din sistemul legal de acolo.
Principala gară din Novi Sad a fost renovată de două ori în doar câțiva ani, parte dintr-un acord mai larg de infrastructură cu companii de stat chineze, lăsând mult loc pentru speculații legate de corupția care ar putea fi implicată în această situație.
În ultimele săptămâni, au avut loc mai multe incidente care au marcat demonstrațiile de stradă, inclusiv evenimente în care șoferi au intrat în mulțime în două ocazii, provocând rănirea a două tinere, ceea ce adaugă o altă dimensiune și mai complicată crizei de la Novi Sad.
Studenții și alte persoane au blocat zilnic traficul pe întreg teritoriul Serbiei timp de 15 minute, la ora precisă 11:52 a.m., exact la aceeași oră la care s-a prăbușit copertina de beton, pe 1 noiembrie, iar aceste blocaje sunt un omagiu pentru cele 15 victime, printre care doi copii, iar acest act simbolic subliniază gravitatea situației.
Prim-ministrul Serbiei demisie Aleksandar Vucic alegeri parlamentare anticipate proteste corupție Novi Sad incidente studenti victime