Tuesday, April 16, 2024
HomeSportDecizie definitivă: Colegiul Național „B.P. Hașdeu” din Buzău va plăti daune morale...

Decizie definitivă: Colegiul Național „B.P. Hașdeu” din Buzău va plăti daune morale de 3.000 de euro către un elev

Decizie definitivă: Colegiul Național „B.P. Hașdeu” din Buzău va plăti daune morale de 3.000 de euro către un elev

Colegiul Național „B.P. Hașdeu” din Buzău a fost condamnat să plătească daune morale în valoare de 3.000 de euro unuia dintre elevi, după ce acesta a primit o notă mai mică la purtare în urma unei postări pe Facebook. Decizia instanței este definitivă și vine în urma unui lung proces judecătoresc.

Postarea pe Facebook, motiv pentru sancțiune

Totul a început în anul 2018, când un elev din clasa a XI-a a postat pe un grup de Facebook al liceului un mesaj însoțit de un videoclip, în care critica o profesoară de desen.

Andrei Voicu, elevul în cauză, a făcut niște afirmații care au deranjat conducerea liceului și au dus la decizia de a-i scădea nota la purtare. În postarea sa, acesta a spus că Colegiul „Bogdan Petriceicu Hașdeu” interzice purtarea bărbii și a părului lung, dar are printre profesori o persoană care nu ar avea abilități deosebite în predarea artei.

Consiliul Profesoral a luat decizia de a scădea media la purtare a elevului la nota doi, deși acesta era un elev bun și obținuse o notă foarte bună la examenul de bacalaureat. Astfel, Andrei Voicu și părinții acestuia au simțit că este nedrept și au hotărât să-și apere drepturile în instanță.

Acțiune în instanță și obținerea daunelor morale

Familia elevului Andrei Voicu a considerat că decizia colegiului este una nedreaptă și au decis să deoase în judecată instituția de învățământ.

În urma unui proces îndelungat, instanța a dat câștig de cauză elevului și a dispus ca nota la purtare să fie eliminată din evidențele școlare ale acestuia, iar media pe semestrul 1 să fie revizuită conform situației reale.

Mai mult decât atât, instanța a acordat lui Andrei Voicu daune morale în valoare de 3.000 de euro, subliniind astfel impactul emoțional și psihologic pe care abuzul de putere îl poate avea asupra unui elev. Decizia instanței este definitivă și nu mai poate fi contestată.

Răspunsul colegiului și verdictul final

Familiarizați cu decizia instanței, Colegiul Național „B.P. Hașdeu” a făcut recurs, încercând să schimbe verdictul. Cu toate acestea, instanța a respins recursurile, considerându-le nefondate, și a menținut decizia inițială.

Astfel, instituția de învățământ este obligată acum să plătească daunele morale de 3.000 de euro către elevul Andrei Voicu. Această decizie importantă subliniază faptul că abuzul de putere în cadrul sistemului educațional trebuie să fie sancționat și că drepturile elevilor trebuie protejate.

Concluzie

Decizia definitivă a instanței în cazul elevului Andrei Voicu vine ca o recunoaștere a drepturilor elevilor și a impactului negativ al abuzului de putere asupra lor. Prin acordarea daunelor morale, justiția își arată sprijinul pentru protejarea tinerilor și a unui mediu de învățare drept și respectuos. Este important ca instituțiile de învățământ să fie conștiente de responsabilitatea lor și să acționeze în conformitate cu principiile drepturilor omului și ale respectului reciproc.

TAGS: decizie, colegiu, elev, drepturi, daune morale

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments