Decizia șocantă a Băncii Naționale a Cehiei: Investiții în Bitcoin!
Ales Michl, guvernatorul Băncii Naţionale a Cehiei, a vorbit pentru Financial Times despre planurile sale, adică vrea să investească miliarde de euro, din rezervele să compuse din 140 miliarde de euro în bitcoin, o idee care poate să fie considerată revoluționară, dar cum ar fi să devină prima bancă, din occident care se apucă de cripto, nu? La reuniunea de joi cu Board-ul va prezenta, un plan de investiţii, dar chestiile astea pot să dureze până vine un răspuns satisfactoriu, cine ştie.
Când vorbește despre Donald Trump, Michl aduce în discuție cum președintele US face mișcări pentru a dereglementa piața, cum a și creat un grup de lucru pe activitățile cripto, ca să vadă ce se poate face, și asta, pe lângă volatilitate, oare va avea băncile centrale un cuvânt de spus în toate astea sau nu? Asta într-o lume în care totul se schimbă rapid, iar eu nu știu ce să cred.
„Diverse activități financiare merg bine cu bitcoin, îl văd ca o oportunitate pentru diversificare. Oamenii din jurul lui Trump pot să facă un fel de boom, dar cred că bitcoin va ține pasul fără SUA, mai ales că altele din diferite colțuri caută să investească în alternatives”, a zis Michl, dar ce zic eu, dacă stai să te gandești, ar fi mișto sau nu?
Din păcate, Jay Powell, președinte la Fed, a spus că Fed nu are bitcoin, și că nu caută schimbările în legi, dar cum rămâne cu ideea de a păstra portofoliu diversificat, dacă toți sunt așa reticenți? Eu personal cred că ar trebui să fie mai deschiși, dar na, fiecare cu părerile lui, nu?
Băncile centrale de obicei, au o metodă conservatoară de a investi în bonduri și active safe, însă, Michl se gândește la ceva diferit, ca să zicem așa, care ar putea schimba jocul. De ce să nu riști, mai bine să ai curajul să schimbi și tu lumea, chiar dacă ceilalți nu o fac?
„Eu sunt ca un soi de pionier în junglă, am avut un fond de investiţii, că tare îmi place ritmul ăsta rapid și profitabilitatea, dar în fine, pe de altă parte, alții văd doar riscuri și ne e frică de necunoscut”, a adăugat Michl, dar oare cum va influența asta băncile din Europa, iată întrebarea?
Pe de altă parte, Joachim Nagel, guvernatorul Băncii Centrale a Germaniei, a zis că bitcoin e ca „lalelele digitale”, un fel de comparatie la bula speculativă, dar nu știu ce să zic, poate are și el dreptate pe undeva, dar cum să nu riști?
Oficialii BCE au comentat că „valoarea bitcoin e zero”, dar așa de simplu să privim, nu credeți? Chiar dacă toată lumea e sceptică, tot mai sunt bănci centrale care testează ideea de monede digitale, pe când noi ne chinuim cu bitcoinul și alte nebunii.
Cu siguranță că mai multe bănci vor urma exemplul lui Michl, deja fondurile de investiții își schimbă stilul, cripto aici, cripto dincolo, dar, oare chiar vor avea valoare sau va fi doar o mare țeapă? Michl a spus că el e pregătit dar, știi cum, ar trebui să ne așteptăm la absolut orice.
Pe de altă parte, bitcoin ar putea să crească la zero sau să explodeze, cum a fost cu Enron, dar Michl vede diversificarea ca pe un obiectiv și să o facă, sunt atâtea variabile și speculații pe piață, dar e loc și pentru bitcoin?
Dacă CNB ar fi avut 5% din rezervele în bitcoin, randamentele ar fi crescut semnificativ, dar s-ar fi și dublat volatilitatea, vorba lui Michl, valori mari și toată lumea joaca pe marginea prăpastiei, nu-i așa? Totuși, da să vedem unde duce toată treaba asta, chiar sunt curios.
Rezervele de 140 miliarde de euro sunt cam 45% din PIB și, cu toate astea, Michl vrea să-și crească portofoliul, dar cine știe cu adevărat care sunt priorităţile reale? Doar că e loc pentru orice, că universul bursier e plin de opțiuni, nu?
Guvernatorul Băncii Naționale a Cehiei Ales Michl Bitcoin Financial Times Bitcoin Investiții CNB Donald Trump Bitcoin Riscuri Bitcoin Bitcoin Central Banks Lalele digitale Rezerve în Bitcoin