Wednesday, April 17, 2024
HomeSportDecizia lui Joe Biden de a amâna proiectele de infrastructură de gaz...

Decizia lui Joe Biden de a amâna proiectele de infrastructură de gaz ar putea afecta Europa

Decizia lui Joe Biden de a amâna proiectele de infrastructură de gaz ar putea afecta Europa

Decizia președintelui SUA, Joe Biden, de a amâna noi proiecte de infrastructură de gaz în numele „amenințării” climatice ar putea avea un impact în viitorul deceniu asupra Europei. Aceasta este dependentă de gazul natural lichefiat american, deoarece se confruntă cu războiul declanșat de Rusia în Ucraina și o criză energetică fără precedent.

  • O “victorie” pentru militanții pentru mediu

Salutat ca o “victorie” de către ONG-urile anti-combustibili fosili, planul lui Joe Biden a fost întâmpinat însă cu răceală de o industrie a gazului aflată în plină expansiune. Eurogas, o asociație care reunește 77 de companii europene de gaze, a îndemnat recent Washingtonul să evite o “interdicție sau limitare inutilă” a noilor infrastructuri de export maritim de gaze naturale lichefiate în Statele Unite. Acest lucru ar risca să sporească și să prelungească dezechilibrul global al ofertei și ar prelungi în mod inevitabil perioada de volatilitate a prețurilor în Europa, a avertizat Eurogas.

  • Crima climatică, invocată de Biden

Temerile industriei au fost confirmate la sfârșitul săptămânii trecute când președintele Joe Biden a anunțat, în campanie electorală, că va îngheța aprobările pentru noi terminale de gaz natural lichefiat în Statele Unite, invocând criza climatică drept o amenințare existențială. În Statele Unite există șapte terminale de export de gaze naturale lichefiate, majoritatea în Texas, cu o capacitate totală de 328 de milioane de metri cubi pe zi. Alte cinci au fost aprobate și sunt în curs de construcție. În total, au fost selectate 22 de noi amplasamente, potrivit S&P Global Commodity Insights. Dintre acestea, patru proiecte aflate în prezent în curs de examinare de către Departamentul pentru Energie (DOE) sunt afectate de decizia de suspendare, conform Euractiv.

  • SUA, liderul exporturilor de gaze naturale lichefiate

Impulsionate de boom-ul gazelor de șist, Statele Unite au devenit principalul exportator mondial de gaze naturale lichefiate, înaintea Qatarului și Australiei, furnizând 80% din oferta suplimentară în 2023. Statele Unite au, de asemenea, majorat ponderea în importurile europene, devenind principalul furnizor de gaze naturale lichefiate al Europei. Cu noua decizie de suspendare a aprobărilor pentru terminalele de gaz natural lichefiat, Statele Unite vor pune un punct de întrebare asupra aprovizionării viitoare a Europei.

  • Bruxelles vrea să liniștească piața

La Bruxelles, Comisia Europeană a ținut să liniștească industria, subliniind că moratoriul nu are “nici un impact asupra proiectelor de export deja aprobate” și, prin urmare, nici un impact pe termen scurt sau mediu asupra securității aprovizionării UE, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt pentru energie și climă, Tim McPhie. Cu toate acestea, începând din 2026, piața va cunoaște un val de noi proiecte de aprovizionare deja lansate de Statele Unite și Qatar.

  • Cărbunele câștigă?

Pe termen mai lung, lucrurile sunt mai incerte. Limitarea gazelor naturale lichefiate ar putea încetini ritmul tranziției spre energiile mai puțin poluante, oferind un avantaj cărbunelui. Oricum, această pauză va avea implicații pe termen mai lung, având în vedere creșterea cererii de gaze naturale lichefiate după 2030 în Europa și mai ales în Asia, principalul pol de atracție, consideră Ademiju Allen, analist la Rystad Energy, care nu exclude o creștere a prețurilor pe indicii mondiali.

În concluzie, decizia lui Joe Biden de a amâna noi proiecte de infrastructură de gaz în numele “ameninței” climatice ar putea avea un impact asupra aprovizionării viitoare a Europei cu gaze naturale lichefiate. Cu Statele Unite ca lider al exporturilor de gaze naturale lichefiate, orice intepenire în dezvoltarea acestui sector ar putea duce la creșterea prețurilor și la dependența sporită de alte surse de aprovizionare. În timp ce industria gazului natural lichefiat vede această decizie ca o înfrângere, militanții pentru mediu o consideră o victorie în lupta împotriva combustibililor fosili. Pentru viitorul energetic al Europei și al întregii planete, aceasta este o temă de mare dezbatere și importanță.

TAGS:Joe Biden, gaz natural lichefiat, Europa, Rusia, SUA, criza climatică, Eurogas

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments