Friday, March 1, 2024
Google search engine
HomeActualitateDe ce ne trezim obosiți și nervoși dimineața. Prof Vlad Ciurea: Atacă...

De ce ne trezim obosiți și nervoși dimineața. Prof Vlad Ciurea: Atacă direct sistemul nervos, este toxică pentru plămâni

Poluarea atmosferică provoacă un număr alarmant de decese premature și boli în Europa, reprezentând cel mai mare pericol de mediu pentru sănătate. Bolile cardiovasculare și accidentul vascular cerebral sunt printre principalele cauze de deces prematur asociate cu poluarea atmosferică, urmate de afecțiunile pulmonare și cancerul pulmonar.

Impactul nefast al poluării atmosferice asupra sănătății noastre nu este determinat doar de nivelul de expunere, ci și de gradul de vulnerabilitate al fiecărei persoane. Vulnerabilitatea poate crește odată cu înaintarea în vârstă sau în cazul existenței unor afecțiuni preexistente. De asemenea, comportamentele specifice, cum ar fi fumatul sau expunerea prelungită la sursele poluante, pot amplifica această vulnerabilitate.

Într-un podcast recent, profesorul neurolog Vlad Ciurea a explicat modul în care poluarea afectează copiii, în special cei din București, și cum se manifestă asupra adulților. Potrivit acestuia, nivelul de poluare din București a atins 75%, în timp ce în Beijing a ajuns la 80%. Profesorul a subliniat importanța prevenirii poluării atmosferice și a menționat că aceasta poate afecta grav sistemul nervos, intrând în plămâni și intoxicând întreg creierul.

Problema poluării atmosferice nu afectează doar copiii, ci și adulții. Nivelurile ridicate de poluare pot fi motivul pentru care unii adulți se simt obosiți și agitați încă de la prima oră a dimineții. Poluarea poate afecta dezvoltarea adulților și poate contribui la apariția unor boli grave ale sistemului nervos, precum diferite forme de demență.

Pentru a reduce expunerea la poluare, este recomandat să evităm zonele foarte aglomerate, mai ales în timpul zilelor călduroase. De asemenea, este indicat să ne petrecem timpul în interiorul clădirilor cu geamurile închise și să facem plimbări în parcurile capitalei, care încă beneficiază de aer curat. În weekend-uri, este de preferat să fugim în zonele de munte pentru a inhala aer curat și a ne revigora.

Este important să luăm măsuri pentru a combate poluarea atmosferică și a proteja sănătatea noastră și a generațiilor viitoare. Prin reducerea emisiilor poluante și promovarea unor surse de energie mai curate, putem contribui la îmbunătățirea calității aerului și a vieții noastre. Să fim conștienți de impactul pe care îl avem asupra mediului și să acționăm în mod responsabil.

Tags: poluare, atmosferă, sănătate, bolile, afecțiuni, copii, adulți

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments