Thursday, February 29, 2024
Google search engine
HomeActualitateCutremure în România: Doi seismi înregistrati joi dimineata

Cutremure în România: Doi seismi înregistrati joi dimineata

Cutremure în România: Doi seismi înregistrati joi dimineata

Țara noastră a fost zguduită de două cutremure în dimineața zilei de joi. Primul seism a avut loc la ora 00:20 în zona seismică Vrancea, județul Vrancea. Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, acesta a avut o magnitudine de 2,6 și s-a produs la o adâncime de 4,5 km. Orașele afectate de acest cutremur includ Focșani, Sfântu-Gheorghe, Buzău, Brașov, Bacău și Bârlad, având distanțe variabile față de epicentru.

Al doilea cutremur a avut loc la ora 4:49 în aceeași zonă seismică, având o magnitudine de 3,4 grade și o adâncime de 81,8 km. Orașele afectate sunt aceleași ca și în cazul primului seism.

Acest eveniment seismologic a avut loc în apropierea orașelor Târgu Jiu, Drobeta-Turnu Severin, Hunedoara, Râmnicu Vâlcea, Deva și Craiova. La scurt timp după aceste două seisme, s-a înregistrat o replică cu magnitudinea de 2,6, la ora 01:00 și la adâncimea de 15 km. Regiunile afectate de acesta replică includ Târgu Jiu, Hunedoara, Drobeta-Turnu Severin, Râmnicu Vâlcea, Deva și Sibiu.

Reguli esențiale de comportament în caz de cutremur

  • Păstrați-vă calmul: Este important să vă mențineți calmul în caz de cutremur și să nu intrați în panică. Liniștiți și pe cei din jur și protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.
  • Nu părăsiți camera sau locuința: Evitați tendința de a părăsi imediat camera sau locuința în momentul producerii cutremurului. Faza seismică inițială are o durată redusă și este posibil să vă surprindă într-un loc nesigur, cum ar fi scări, holuri sau în aglomerație.
  • Atenție la scări: Scările sunt foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și pot fi periculoase în timpul unui cutremur. Evitați să vă deplasați pe scări în timpul seismului și găsiți un loc sigur în încăpere sau locuință.
  • Rămâneți într-un loc sigur: Protejați-vă într-un loc în care vă puteți feri de obiecte mobile care ar putea cădea, cum ar fi ferestre, obiecte de mobilier sau alte elemente de construcție. Sub o grindă, tocul unei uși solide sau sub o masă rezistentă sunt locuri sigure în timpul unui cutremur.
  • Inchideți sursele de foc: Dacă este posibil, închideți sursele de foc cât mai repede. În cazul în care a izbucnit un incendiu, interveniți după ce trece șocul puternic al cutremurului.
  • Avoidați fugă și aglomerație: Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări și evitați aglomerația. Dacă este posibil, deschideți ușa locuinței spre exterior pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării.
  • Ajutați persoanele rănite: Acordați primul ajutor persoanelor rănite în urma cutremurului.
  • Deplasarea în stradă: Dacă vă aflați în afara clădirii, deplasați-vă cât mai departe de aceasta și feriți-vă de obiecte care pot cădea. Evitați aglomerația și deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.
  • Alarmați autoritățile: Dacă sunteți surprinși de căderea tencuielii sau a altor obiecte de construcție, căutați să vă protejați capul și membrele și asigurați-vă supraviețuirea. După ce vă asigurați că sunteți în siguranță, alarmați vecinii și echipele de salvare-intervenție.

Concluzii

Este esențial să fim pregătiți și să cunoaștem regulile de comportament în caz de cutremur. Fiind o țară situată într-o zonă seismică activă, este important să ținem cont de aceste sfaturi pentru a ne proteja pe noi înșine și pe cei din jur în cazul unui cutremur. Pentru informații mai detaliate și pentru a ne pregăti mai bine pentru astfel de situații de urgență, putem consulta sursa.

TAGS: cutremure, siguranta, zgomote, scari, obstacole, caldura, evacuare, prim ajutor

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments