Saturday, July 20, 2024
HomeMediu si NaturaCutremur de 3,4 grade în Vrancea: Tot ce trebuie să știi despre...

Cutremur de 3,4 grade în Vrancea: Tot ce trebuie să știi despre comportamentul corect în caz de cutremur

Cutremur de 3,4 grade în Vrancea: Tot ce trebuie să știi despre comportamentul corect în caz de cutremur

Un nou seism cu magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter a avut loc în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, la ora 00:25. Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, epicentrul a fost la adâncimea de 122,5 km. Acesta s-a resimțit în mai multe orașe din apropiere cum ar fi Focșani, Buzău, Sfântu-Gheorghe, Brașov, Bârlad, Ploiești și Bacău.

Specialiștii ne recomandă să fim pregătiți și să adoptăm un comportament corect în situații de cutremur. Iată ce trebuie să faci pentru a minimiza riscurile și pentru a te proteja în cazul unui seism:

  • Păstrarea calmului și evitarea panicării sunt primordiale. Liniștește-i și pe cei din jurul tău, protejează-i pe cei vulnerabili și nu reacționa la zgomotele din jur.
  • Evită să părăsești imediat încăperea sau locuința în care te afli în momentul seismului. Mișcarea seismică inițială este rapidă, iar ieșirea pe scări sau în spații deschise poate fi periculoasă.
  • Scările reprezintă zone sensibile la cutremure datorită deplasărilor etajelor. Evită să te deplasezi pe scări în timpul unui seism deoarece riscul de accidentare este mare.
  • Rămâi în încăpere departe de ferestre sau obiecte fragile care ar putea cădea și provoca răni. Protejează-te sub o masă solidă sau sub o grindă rezistentă.
  • Dacă este posibil, stinge focul și evită să folosești surse deschise de foc în timpul cutremurului.

În niciun caz nu ar trebui să fugi pe ușă sau să sari pe fereastră în timpul seismului. Evită folosirea liftului și aglomerația, iar dacă este posibil, deschide ușa exterioară pentru a facilita evacuarea după seism.

De asemenea, acordă primul ajutor celor răniți și încearcă să te protejezi de obiectele care cad în jurul tău. Este esențial să rămâi calm și să te precauționezi pentru a supraviețui cutremurului.

Este important să ții cont de aceste recomandări și să fii pregătit pentru orice situație de urgență, inclusiv un cutremur.

TAGS: cutremur, comportament corect, siguranță în caz de cutremur

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General