Saturday, July 20, 2024
HomeActualitateCursuri de Management Eficient pentru Profesioniștii din Sănătate

Cursuri de Management Eficient pentru Profesioniștii din Sănătate

Cursuri de Management Eficient pentru Profesioniștii din Sănătate

În contextul necesității unei gestiuni cât mai eficiente în sistemul medical, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) își intensifică eforturile, inițiind un program amplu de formare pentru managerii din spitale și Casele Județene de Asigurări de Sănătate. Acest demers vine în urma preocupărilor exprimate de unele conduceri de spitale cu privire la dificultățile întâmpinate în procesul de achiziții, generat de repartizarea fondurilor lunare către sistemul medical din România.

Fiecare manager are libertatea de a-și gestiona instituția conform nevoilor specifice, de a întocmi rapoarte și memorii justificative, iar atunci când resursele sunt insuficiente, de a solicita sprijinul Casei de Asigurări Județene. Rolul principal al Casei de Asigurări Județene este acela de a rezolva problemele la nivel local. În cazul unor depășiri sau dificultăți, managerii se pot adresa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Ne dorim întărirea capacităților și competențelor manageriale prin intermediul unor programe de formare specializate,” a declarat dr. Valeria Herdea în cadrul unei conferințe de presă.

În cadrul programului de instruire, se vor organiza sesiuni de formare axate pe bune practici în domeniul managementului sanitar. La acestea vor contribui personalități marcante precum profesorul Carp din Oradea, un specialist de prestigiu care a reușit să dezvolte un consorțiu medical ce include un laborator specializat. De asemenea, domnul profesor Cotîrleț din Moinești va fi prezent, fiind recunoscut pentru modelul său de conducere eficientă într-un oraș de dimensiuni modeste, dar cu un sistem medical performant, accesibil pentru toți pacienții

Despre finanțarea serviciilor medicale, președintele CNAS a subliniat faptul că resursele colectate nu se regăsesc direct la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, ci sunt gestionate de Ministerul Finanțelor. Totodată, s-a menționat existența unei plafonări a veniturilor destinate sănătății.

Astfel, lunar, primeste in avans o suma de bani de la Ministerul de Finanțe care permite finanțarea activităților medicale conform rapoartelor depuse de noi. În acest an, am reușit să acoperim integral cheltuielile pentru luni precum aprilie și mai, după ani de plăți parțiale. De la începutul mandatului nostru, am evoluat de la 40% la 60%, apoi la 70% și ulterior la 80%, ajungând în prezent să acoperim 100% din necesar. În ciuda limitelor bugetare existente, sperăm să continuăm plata integrală a sumelor către sistemul medical lunar, pentru a asigura buna desfășurare a activităților medicale. Suntem conștienți de provocările pe care le implică gestionarea eficientă a fondurilor și încercăm să echilibrăm nevoile și posibilitățile financiare disponibile,” a adăugat președintele CNAS.

Valeria Herdea a evidențiat că în prezent România găzduiește 720 de unități sanitare, jumătate dintre acestea fiind private și aflate în contract cu CNAS. Obiectivul major constă în direcționarea a 70-75% din serviciile medicale către segmentul asistenței medicale primare.

Avem, în prezent, 182 de localități fără medici de familie alocate. Cele 720 de spitale, împreună cu serviciile medicale ambulatorii, reprezintă o bază solidă pentru furnizarea de îngrijiri medicale de calitate. Intenționăm ca între 70% și 75% din servicii să fie acoperite de asistența medicală primară și ambulatorie, astfel încât spitalele să-și concentreze eforturile pe dezvoltarea serviciilor de vârf și pe îmbunătățirea calității actului medical,” a subliniat președinta CNAS.

Conducerea CNAS a subliniat importanța colaborării și a gestionării eficiente a resurselor în vederea îmbunătățirii accesului pacienților la servicii medicale de calitate.

Tags: CNAS, Sistemul Medical, Spitale, Asigurări de Sănătate

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General