Saturday, May 18, 2024
HomeActualitateCuplurile de același sex din Cehia au obținut drepturi considerabile

Cuplurile de același sex din Cehia au obținut drepturi considerabile

Cuplurile de același sex din Cehia au obținut drepturi considerabile

Legislația nou promulgată de președintele Cehiei, Petr Pavel, va aduce schimbări semnificative pentru cuplurile de același sex începând cu anul viitor. Această lege va oferi partenerilor de același sex, cu excepția căsătoriei, drepturi similare cu cele ale cuplurilor heterosexuale căsătorite. Astfel, aceste cupluri vor avea acces la proprietate comună, posibilitatea de a moșteni partenerul și chiar de a adopta copiii acestuia.

Prin introducerea parteneriatului pentru cuplurile de același sex, Cehia va deveni una dintre țările care avansează în recunoașterea și protejarea drepturilor comunităților LGBTQ+. Înainte de această lege, parteneriatele înregistrate acordau drepturi mai limitate, iar această inițiativă reprezintă un pas important pentru egalitatea de tratament.

Anterior, în Cehia, cuplurile de același sex aveau posibilitatea de a încheia parteneriate înregistrate care le ofereau un nivel inferior de protecție legală și recunoaștere în comparație cu cuplurile căsătorite.

Internationally, există 37 de țări care permit cuplurilor de același sex să adopte, cu preponderență în Europa, America de Nord și America Latină, conform informațiilor furnizate de International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA).

În altă ordine de idei, recunoscută pentru drepturile LGBTQ+, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis recent că România a încălcat articolul 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului referitor la protecția vieții private și de familie. Cazul a fost adus în fața CEDO de către 42 de persoane, din care 21 de familii formate din persoane de același sex, care au contestat lipsa de recunoaștere și protecție legală în România. Chiar dacă Guvernul României a încercat să conteste decizia, solicitarea sa de rejudecare a fost respinsă de către CEDO.

Tags:

cupluri de același sex, drepturi LGBTQ+, legislație Cehia, CEDO, drepturile omului

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments