Monday, June 24, 2024
HomeActualitateCum să scapi de mirosul de mucegai din mașina de spălat

Cum să scapi de mirosul de mucegai din mașina de spălat


Mirosul de haine proaspăt spălate este unul apreciat de cei mai mulți dintre noi, însă ce ne facem atunci când mașina de spălat începe să capete mirosuri neplăcute. Află de ce apare mirosul de mucegai din mașina de spălat și cum scapi de el.


De ce miroase mașina de spălat a mucegai


Mașina de spălat rufe este una dintre electrocasnicele esențiale în gospodăriile moderne, concepute pentru a curăța hainele eficient și rapid. Cu toate acestea, una dintre problemele frecvente întâlnite este mirosul de mucegai care poate apărea în mașina de spălat rufe. Acest miros neplăcut poate avea mai multe cauze, iar înțelegerea lor poate ajuta la prevenirea și, atunci când este cazul, soluționarea problemei.


Uscarea necorespunzătoare


Una din principalele cauze este că mașinile de spălat rufe sunt medii umede, ideale pentru creșterea mucegaiului și bacteriilor. Dacă nu sunt uscate corespunzător după fiecare utilizare, aceste microorganisme pot prospera.


Resturi de detergenți și balsam


Detergenții și balsamurile pentru rufe lasă reziduuri în mașină, în special dacă se folosește o cantitate excesivă. Aceste reziduuri pot deveni hrana pentru mucegai și bacterii, iar miorsul poate deveni unul absolut insuportabil.


Garnituri murdare


Garnitura de cauciuc din jurul ușii tamburului este un loc comun pentru acumularea de murdărie și apă, ceea ce poate duce la mucegai. Garnitura trebuie inspectată și curățată regulat pentru a preveni aceste probleme.


Igienizare necorespunzătoare


Dacă mașina nu este curățată regulat, reziduurile și murdăria se acumulează, favorizând dezvoltarea mucegaiului.


De asemenea, filtrele mașinii de spălat trebuie curățate periodic. Dacă acestea sunt blocate, pot cauza reținerea apei și a reziduurilor, contribuind la apariția mirosului.


Frecvența ciclurilor de spălare cu apă rece


Spălarea frecventă la temperaturi scăzute poate contribui la dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului, deoarece apa nu este suficient de fierbinte pentru a le elimina.


Mirosul de mucegai în mașina de spălat rufe poate fi deranjant, dar cu întreținerea corespunzătoare și utilizarea corectă a aparatului, această problemă poate fi prevenită și remediată.


Curățarea regulată, uscarea adecvată și utilizarea corectă a detergenților sunt esențiale pentru a menține mașina de spălat rufe într-o stare optimă și fără mirosuri neplăcute. Implementarea unor practici de întreținere regulată nu doar că va preveni mirosul de mucegai, dar va contribui și la prelungirea duratei de viață a aparatului, asigurând o funcționare eficientă și eficace.


Cum scapi de mirosul de mucegai din mașina de spălat


Ar trebui să țineți cont de tipul de mașină de spălat pe care o dețineți înainte de a începe să scăpați de mirosurile de mașină de spălat.


Mașinile de spălat cu încărcare frontală sunt de obicei mai eficiente din punct de vedere energetic, deoarece folosesc mai puțină apă, dar acest lucru înseamnă că mucegaiul se poate acumula mai repede.


Mașinile cu încărcare frontală folosesc, de asemenea, o garnitură de cauciuc pentru ușă pentru a etanșa închiderea, ceea ce face mai ușor ca apa să rămână prinsă. Mașinile de spălat cu încărcare superioară, pe de altă parte, tind să aibă mai multe probleme cu tuburile de drenaj.


Dacă după ce ați evaluat situația cu mașina de spălat și credeți că sursa mirosului mașinii dvs. de spălat este murdăria și nu o problemă cu conductele sau filtrele, puteți să aplicați câteva metode pentru a elimina mirosurile din mașina de spălat, arată site-ul freshwaveworks.com.


Spălare cu oțet


Pune două cești de oțet alb în tamburul gol al mașinii de spălat și rulează un ciclu de spălare la temperatură înaltă. Oțetul alb este un dezinfectant natural și ajută la descompunerea reziduurilor de detergent și a mucegaiului.


Poți repeta o dată pe lună sau ori de câte ori observi mirosuri neplăcute.


Spălare cu bicarbonat de sodiu


Adaugă o ceașcă de bicarbonat de sodiu în tamburul gol și rulează un ciclu de spălare la temperatură înaltă. Bicarbonatul de sodiu ajută la neutralizarea mirosurilor și la curățarea tamburului.


Poți folosi alternativ cu ciclurile de oțet, o dată pe lună.


De asemenea, puteți pune oțet în amestec cu combinația de bicarbonat de sodiu/apă. Această combinație va ajuta la îndepărtarea reziduurilor de mucegai și a mirosului urât de la murdăria acumulată.


Tablete sau soluții de spălare a mașinii


Formulate special pentru curățarea mașinii de spălat, descompun reziduurile și elimină mirosurile. Pentru a le folosi, urmează instrucțiunile producătorului pentru utilizare optimă.


Descoperă și Cum scăpăm de mirosul de mucegai al dulapului și de umiditate


Cum poți evita mirosul de mucegai din mașina de spălat


După fiecare utilizare, șterge garnitura de cauciuc a ușii tamburului cu o cârpă uscată pentru a elimina apa și murdăria. O garnitură curată previne acumularea de mucegai. Fă acest lucru după fiecare ciclu de spălare.
După fiecare spălare, lasă ușa tamburului și sertarul pentru detergent deschise pentru a permite uscarea completă a interiorului mașinii.
Scoate și curăță sertarul pentru detergent în apă caldă cu săpun pentru a îndepărta reziduurile de detergent și balsam. Fă asta o dată pe săptămână sau ori de câte ori observi acumularea de reziduuri.
Ocazional, rulează un ciclu de spălare la temperatură ridicată (60°C sau mai mult) fără rufe, folosind oțet alb sau bicarbonat de sodiu pentru a elimina bacteriile și mucegaiul.
Utilizează cantitatea recomandată de detergent pentru a preveni acumularea de reziduuri.
Verifică și curăță periodic filtrele și conductele mașinii de spălat pentru a preveni acumularea de reziduuri și blocaje.

Ce se întâmplă dacă nu cureți mașina de spălat prea mult timp


Neîntreținerea corespunzătoare a mașinii de spălat rufe poate duce la o serie de probleme, atât pentru aparatul în sine, cât și pentru sănătatea celor care o folosesc.


Mucegaiul și bacteriile care se pot dezvolta în interiorul mașinii de spălat pot provoca probleme respiratorii, alergii și alte probleme de sănătate, în special la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, astm sau alte afecțiuni respiratorii.


Hainele spălate într-o mașină contaminată cu mucegai și bacterii pot transfera aceste microorganisme pe pielea ta, ducând la iritații.


Mirosurile de mucegai și alte mirosuri neplăcute pot face ca hainele să miroasă urât chiar și după spălare, ceea ce poate fi extrem de deranjant.


Reziduurile de detergent și balsam, acumularea de murdărie și mucegai pot afecta performanța mașinii de spălat, reducând eficiența acesteia. Acest lucru poate duce la spălări mai puțin eficiente, lăsând hainele murdare sau insuficient clătite.


În plus, o mașină de spălat care funcționează ineficient poate consuma mai multă energie electrică și apă, crescând costurile de utilizare.


Și nu în ultimul rând, acumularea de reziduuri și murdărie poate provoca uzura prematură a componentelor mașinii de spălat, cum ar fi garniturile, tamburul și conductele. Acest lucru poate duce la necesitatea unor reparații frecvente sau chiar înlocuirea prematură a mașinii de spălat.


Descoperă și Cum să speli rufele colorate ca să-şi păstreze strălucirea


Cum să speli hainele în funcție de simbolurile de pe etichetă


Etichetele hainelor oferă informații detaliate despre materialele folosite, instrucțiuni de spălare și alte sfaturi utile pentru întreținerea articolelor vestimentare.


Iată cum poți citi și interpreta etichetele hainelor pentru a avea grijă de ele în mod corect:


Materialele folosite


Etichetele hainelor conțin informații despre materialele din care sunt fabricate articolele vestimentare. Acest lucru este important, deoarece anumite materiale necesită o îngrijire specială. Exemple de materiale comune includ:


Bumbac: Este un material durabil și poate fi spălat în mașină de spălat.
Lână: Este un material delicat și de obicei necesită spălare manuală sau cu un program special pentru lână.
Mătase: Fiind o fibră naturală fină, mătasea necesită o atenție deosebită și poate fi spălată manual sau cu un program delicat.
Poliester: Este un material sintetic rezistent care poate fi spălat în mașină de spălat, dar trebuie evitată căldura excesivă la uscare.
Lycra/Spandex: Aceste materiale elastice necesită o spălare delicată pentru a menține elasticitatea.

Simboluri de îngrijire de pe etichete


Pe etichetele hainelor vei găsi simboluri specifice care indică instrucțiunile de spălare, uscare și călcare. Iată câteva simboluri comune și semnificațiile lor:


Mașină de spălat: Un simbol care arată o mașină de spălat indică dacă haina poate fi spălată la mașină și la ce temperatură.
Uscare la aer: Un cerc cu o linie verticală indică că haina poate fi uscată în aer liber.
Uscare la uscător: Un simbol cu un cerc în interiorul unui pătrat arată dacă haina poate fi uscată la uscător și la ce temperatură.
Înălbitor: Un triunghi indică dacă este permis să folosiți înălbitori și care tip de înălbitor este potrivit.
Spălare manuală: Dacă haina trebuie spălată manual, eticheta va indica acest lucru.
Curățare chimică: Unele haine necesită curățare chimică în loc de spălare obișnuită.
Evitarea căldurii excesive: Unele haine nu trebuie expuse la căldură excesivă sau la soare direct.

Sursă foto – 123rf.com


RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General