Friday, February 23, 2024
Google search engine
HomeSportCum să procedezi dacă ți-ai pierdut actul de identitate

Cum să procedezi dacă ți-ai pierdut actul de identitate

Cum să procedezi dacă ți-ai pierdut actul de identitate

Pierderea sau furtul actului de identitate poate fi o situație stresantă și neplăcută pentru oricine. Dacă te-ai confruntat cu această problemă, nu trebuie să intri în panică. Există pași simpli pe care îi poți urma pentru a-ți recupera actul de identitate.

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te prezini la secția de poliție de care aparții sau la Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor. Este important să faci acest lucru cât mai repede posibil, ideal în primele 24 de ore de când ai constatat că ai rămas fără actul de identitate.

La secția de poliție sau la Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, vei trebui să completezi o declarație pe propria răspundere că actul de identitate a fost pierdut sau furat. De asemenea, va trebui să soliciți eliberarea unui nou act de identitate în termen de 15 zile.

În timpul procedurii, este important să ai asupra ta un alt document de identitate care să ateste identitatea ta, cum ar fi un pașaport sau o carte de alegător. Aceste documente trebuie să conțină o fotografie recentă a ta.

După ce ai completat declarația pe propria răspundere, autoritățile vor declara actul de identitate pierdut ca fiind nul, pentru a preveni utilizarea sa în alte scopuri de către alte persoane.

Dacă actul de identitate a fost pierdut în străinătate, va trebui să te adresezi celui mai apropiat consulat pentru a declara pierderea documentului. Consulatul va emite un titlu de călătorie pentru a te ajuta să te întorci în țară.

Documente necesare pentru obținerea unui nou act de identitate:

  • O cerere, pe care o vei primi de la Serviciul de Evidența Persoanelor și pe care va trebui să o completezi cu datele personale
  • Certificatul de naștere (original și copie)
  • Certificatul de căsătorie, în cazul în care este aplicabil (original și copie)
  • Hotărârea de divorț, în cazul în care este aplicabilă (original și copie)
  • Actul care dovedește adresa de domiciliu (original și copie)
  • Certificatul de deces al soțului/soției, în cazul în care este aplicabil (original și copie)
  • Certificatele de naștere ale copiilor minori, sub 14 ani (original și copie)
  • Un document emis de autoritățile statului, care să conțină o fotografie recentă (permis de conducere, diplomă de absolvire, livret militar) (original și copie)
  • Un timbru fiscal
  • Chitanța care atestă plata taxei pentru eliberarea noului act de identitate

Taxa unică de 7 lei pentru eliberarea unui nou act de identitate poate fi plătită direct la ghișeul unde depui cererea și documentele, la CEC Bank sau la un oficiu al Poștei Române.

In concluzie

Dacă te confrunți cu pierderea sau furtul actului de identitate, este important să acționezi rapid și să urmezi acești pași simpli pentru a-ți recupera actul de identitate. Prezintă-te la secția de poliție sau la Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, completează o declarație pe propria răspundere și solicită eliberarea unui nou act de identitate în termenul prevăzut de lege. Asigură-te că ai cu tine și alte documente de identitate care să certifice identitatea ta. Nu uita că este important să acționezi rapid și să iei măsuri de precauție pentru a preveni utilizarea necorespunzătoare a actului de identitate pierdut sau furat.

TAGS:

pierderea actului de identitate, furtul actului de identitate, recuperarea actului de identitate, procedura recuperare buletin, obținere act de identitate, taxa eliberare act de identitate.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments