Tuesday, April 16, 2024
HomeActualitateCum PNL dorește să devină proprietarul a trei sedii din centrul Bucureștiului

Cum PNL dorește să devină proprietarul a trei sedii din centrul Bucureștiului

Cum PNL dorește să devină proprietarul a trei sedii din centrul Bucureștiului

Partidul Național Liberal (PNL) a demarat procedura de achiziție a trei sedii din centrul Capitalei, folosind banii publici încasați ca subvenție. Aceste imobile sunt deținute în prezent de Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) și vor fi cumpărate în regim preferențial. Liberalii doresc să devină proprietarii acestor sedii importante înainte de alegerile din 2024.

Valoarea totală a acestor imobile se ridică la aproape 47 de milioane de lei, iar suprafața totală a sediilor este de aproximativ 3.000 de metri pătrați. Liberalii beneficiază de un preț special pentru achiziție, un avans de minimum 10% din prețul de vânzare și rate lunare eșalonate pe o perioadă de maxim 3 ani. Aceste condiții avantajoase au fost create prin intermediul unei legi care permite partidelor politice să-și cumpere sediile.

Inițiatorul acestei legi a fost Viorel Hrebenciuc, iar Partidul Social Democrat (PSD) a fost primul mare partid care și-a cumpărat sediul central în baza acestor modificări legislative. Valoarea clădirii a fost de aproximativ un milion de euro.

Pentru a putea achiziționa aceste sedii, PNL utilizează bani publici încasați sub formă de subvenție. În ultimii trei ani, partidul a primit peste 240 de milioane de lei ca subvenție de la bugetul de stat. Deși nu a cheltuit întreaga sumă, PNL a făcut economii și acum dorește să folosească acești bani pentru achiziția sediilor, conform legii.

Una dintre aceste sedii este vila centrală din Modrogan nr. 1, care servește drept sediul partidului. Aceasta a fost evaluată la 6.295.509 euro și are o suprafață de aproape 2.000 de metri pătrați. În prezent, PNL plătește o chirie lunară de 8.851 euro pentru această vilă. Un alt sediu pe care PNL îl dorește este cel din Modrogan nr. 22, cu o valoare de 2.640.469 euro și o chiria lunară de 2.553 euro. Al treilea imobil dorit este cel din Modrogan nr. 3, evaluat la 458.305 euro pentru vânzare.

februarie 2024 sedii pnl Cum PNL dorește să devină proprietarul a trei sedii din centrul Bucureștiului
Foto: Sediile PNL din Modrogan

De unde provin banii PNL?

PNL utilizează banii de subvenție primită de la bugetul de stat ca sursă de finanțare pentru achiziționarea acestor sedii. În ultimii trei ani, PNL a primit peste 240 de milioane de lei ca subvenție, însă nu a cheltuit întreaga sumă. Banii rămași au fost economisiți și acum sunt utilizați pentru achiziții sau campanii electorale, conform legii.

Astfel, suma strânsă de PNL în ultimii trei ani, în cadrul subvenției, se ridică la 73.678.169 de lei, suficientă pentru a putea acoperi costurile achiziției sediilor dorite.

Sediile pe care le cumpără PNL

Sediul central al PNL, amplasat în

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments