Friday, February 23, 2024
Google search engine
HomeLifestyleCum contribuie saliva câinelui la vindecarea rănilor

Cum contribuie saliva câinelui la vindecarea rănilor

Cum contribuie saliva câinelui la vindecarea rănilor

Există unele elemente surprinzătoare în saliva câinelui care pot juca un rol important în vindecarea rănilor. Enzimele din saliva canină au proprietăți antibacteriene și antivirale și pot elimina pereții celulari ai bacteriilor. Un compus numit lactoferină, găsit în saliva câinelui, poate să contribuie și el la procesul de vindecare. De asemenea, saliva câinelui conține inhibitori de protează și factori de creștere, care sunt esențiali pentru regenerarea țesuturilor.

OMS: câinii pot fi kiss pet-friends, dar cu precauții

Este important să menționăm faptul că saliva câinelui nu este în totalitate periculoasă pentru oameni. Deși există bacterii în saliva câinelui, riscul de a dezvolta infecții atunci când saliva intră în contact cu pielea umană intactă și sănătoasă este scăzut. Asta pentru că absorbția bacteriilor prin piele este minimă.

Câteodată, câinii își manifestă afecțiunea prin linsul pielii umane. De ce fac asta? Există mai multe motive posibile. Unul dintre ele este că le place gustul sărat al pielii. De asemenea, linsul poate fi un gest de afecțiune sau poate fi cauzat de obișnuință și plictiseală. De fapt, câteodată acest comportament poate avea un efect calmant asupra câinelui și poate fi similar cu senzația pe care oamenii o au în timpul unui masaj relaxant.

Deși aceste motive pot părea inofensive, este important să fim atenți la bacteriile prezentate în saliva câinelui. Există bacterii care pot fi periculoase pentru oameni și care se pot găsi în saliva câinelui. De aceea, este recomandat să evităm ca câinele să ne lingă în zonele vulnerabile ale feței, cum ar fi ochii, nasul și gura. Aceste zone, având membrane mucoase, pot absorbi mai ușor bacteriile din saliva câinelui. Prin urmare, este mai bine să ne protejăm și să evităm linsul câinelui în aceste zone pentru a reduce riscurile de infecție.

Cu toate acestea, trebuie să menționăm că saliva umană are și ea un rol în vindecarea rănilor, dar pe de altă parte, poate conține și bacterii potențial periculoase. Gura umană este un mediu care poate găzdui bacterii inofensive în cavitatea bucală, dar care pot deveni periculoase dacă sunt transferate într-o rană profundă. Așadar, linsul rănilor, mai ales în cazul persoanelor cu sistem imunitar slăbit, poate crește riscul de infecție.

Cățeii cumpanși se ocupă de vindecare încă de la naștere, și mama canină îi ajută să-și mențină curățenia. Câinii mici sunt curați mai ales de către mama lor, prin lins. Acest obicei continuă și după ce puii devin câini adulți și îi văd pe oameni ca fiind parte din “hurma” lor. Linsul feței umane este adesea interpretat ca un semn de afecțiune și poate fi o formă prin care își manifestă asta. Pentru că este un comportament instinctiv, câinii își pot arăta afecțiunea și linsând fețele oamenilor.

TAGS:

saliva, câinii, vindecare, răni, linsul
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments