Monday, June 24, 2024
HomeActualitateCum a ajuns un YouTuber de 24 de ani din Cipru în...

Cum a ajuns un YouTuber de 24 de ani din Cipru în Parlamentul European ca independent


Fidias Panayiotou, un YouTuber cipriot în vârstă de 24 de ani, celebru pentru videoclipul când îl îmbrățișează pe Elon Musk, și-a asigurat un mandat în Parlamentul European, după ce a obținut aproape 20% din voturi la alegerile de duminică, 9 iunie, transmite Ekathimerini, citată de Hotnews.


Pentru Panayiotou, campania electorală s-a desfășurat pe Youtube, unde are peste 2,62 de milioane de abonați, dublu față de populația totală a Ciprului.


Fidias a început să posteze pe YouTube în 2019, fiind cunoscut tinerilor pentru clipuri de tip provocare: „Am supraviețuit 5 zile fără somn” sau „Am petrecut 100 de ore în cea mai săracă țară din lume”.


Unul dintre cele mai vizionate videoclipuri ale sale este „Am îmbrățișat cele 100 celebrități de top din lume”, ultima dintre ele fiind miliardarul Elon Musk.https://youtu.be/92ZB43XbNmM

Fidias Panayiotou a stârnit și controverse, când a încercat să călătorească prin India și Japonia fără să plătească, cerșind, în schimb, bani.


Și-a anunțat candidatura în luna ianuarie


Purtând trei cravate, un costum și pantaloni scurți, Panayiotou și-a anunțat candidatura în luna ianuarie, mărturisind că nu are nicio idee despre politică sau despre Uniunea Europeană, dar susținând că este dispus să învețe.


„Am 23 de ani și nu am votat niciodată în viața mea și mi-am spus într-o seară că, dacă nu votez niciodată și nu mă intereseză, aceiași tocilari vor fi mereu la putere, și am spus «ajunge!»”, a anunțat el atunci.


Ultimul sondaj de opinie făcut în Cipru înaintea scrutiunului pentru Parlamentul European îl cota de Fidias cu 8,7% din intenția de vot, suficient pentru ca acesta să își asigure un mandat în legislativul UE.


Primele exit poll-uri publicate duminică seara în Cipru îl cotau însă pe Fidias Panayiotou cu 15,7-18,3% din voturile exprimate, potrivit Ekathimerini.


Rezultatele oficiale preliminare preluate și pe site-ul oficial pentru alegerile europene arată că YouTuber-ul a obținut 19,36% din voturile exprimate în Cipru pentru Parlamentul European.


Fidias Panayiotou: „Am reușit un miracol”


„Am obținut un miracol. Este pentru prima dată în alegerile europene când cineva intră în parlament fără sprijinul partidelor, ci doar cu ajutorul celor care îl urmăresc pe internet”, a declarat Fidias Panayiotou, imediat după anunţarea exit-poll-urilor.


Partidul conservator DISY (Dimokratikos Sinagermos) a obținut 24,78% din voturi și comuniştii de la AKEL 21,49% din voturi. Cele două partide sunt cele mai importante formațiuni politice din Cipru.


Pe locul patru se află partidul de extremă dreapta ELAM, cu 11,9% din voturile exprimate de ciprioți, urmat de Partidul Democrat (DIKO) creditat cu 9,72%. Fiecare dintre aceste formațiuni a câștigat un mandat în Parlamentul European, cu excepția DISY, care va avea doi eurodeputați.


RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General