Thursday, April 17, 2025

Criza Energetică din Transnistria: Propuneri Neclare și Răspunsuri Absente

ActualitateCriza Energetică din Transnistria: Propuneri Neclare și Răspunsuri Absente

Criza Energetică din Transnistria: Propuneri Neclare și Răspunsuri Absente

Autoritățile din Republica Moldova sa preocupat cu această scrisoare către Tiraspol pentru a rezolva criza energetică din regiune care e un subiect greu și complicat iar Chișinăul a așteptat ca Tiraspolul să ia o decizie care să fie benefică pentru cetățenii de pe cele două maluri ale Nistrului, se pare că scrisoarea asta include ceva inițiative dar nu e foarte clar cum va fi interpretată în realitate din toate pățaniile pe care le-au avut până acum.

Reprezentanții Biroului de Reintegrare care se ocupă de aceste negocieri au spus că așteptările sunt mari și că un răspuns satisfăcător ar fi ideal pentru toată lumea dar cu câcatul timpului nu s-au văzut multe progrese, pentru că purtătorul de cuvânt Daniel Vodă a menționat acest aspect și a subliniat dorința de a ajuta oamenii care sunt afectați de criza aceasta, dar cât de repede se va întâmpla asta rămâne de văzut.

Separatiștii din Tiraspol au reacționat rapid la anunțuri spunând că Moldova cere un împrumut pe care el îl consideră oarecum neserios, 3 milioane de metri cubi de gaz ar fi foarte necesari dar întrebarea e: cine va returna gazul dacă interacțiunea cu Transnistria e tot mai complicată? De asemenea, declarațiile din partea Tiraspolului ne fac să ne întrebăm cât de mult se poate încrederea în această propunere despre care se pare că toată lumea se așteaptă să fie discutată, dar clar că detaliile nu sunt transparente.

Peste toate aceste discuții, premierul Dorin Recean a venit cu o sugestie importantă legată de o soluționare pe termen scurt, vorbind despre pachetul de sprijin al Uniunii Europene, de 30 de milioane de euro, care e menit să ajute Moldova în aceste momente critice dar iarăși întrebarea este: lucrurile vor funcționa așa cum sunt prezentate sau va fi doar o poveste frumoasă? Deși este clar că ajutoarele ar putea face diferența, timpul va arăta dacă aceste promisiuni au vreo acoperire reală în practică.

Pachetul de sprijin, care include intervenții imediate și discuții despre împrumuturi de gaze, se ridică la niște aspecte discutabile, dar Recean a explicat că dacă Tiraspolul ar accepta ajutorul atunci livrarea gazului ar putea fi parte din acest pachet, însă dacă nu vor fi complicații, întrebarea este: cine va plăti pentru gaz? Răspunsul la această întrebare pare să fie foarte vag și complicat.

De asemenea, premierul subliniază că a doua componentă e varză, intervenție de urgență pentru o perioadă scurtă, dar cum se poate face asta fără bani de la cei din regiune, când ei nu au capacități financiare? Tiraspolul va primi gaze pentru producerea de electricitate dar din nou, cine va acoperi costurile? Asta sugerează că situația e mai complicată decât pare la prima vedere, iar întrebările sunt mult mai multe decât răspunsurile.

Pentru a se asigura că livrările de gaz se vor face conforme cu contractele, Moldovagaz și Tiraspoltransgaz vor încheia un acord de împrumut dar cu condiția stricte ca gazul să fie restituit în termen, altfel, costurile vor fi din nou o mare provocare iar asta face să fie îngrijorătoare în contextul în care Tiraspolul nu a dat soluții clare la propunerile Chișinăului.

Dar după cum se observă, Tiraspolul a rămas tăcut în urma acestei propuneri ceea ce la prima vedere pare a fi o poziție destul de calculată dar în același timp, lipsită de asumarea responsabilității față de cetățenii care depind de aceste livrări de gaz, ceea ce ridică suspiciuni cu privire la intențiile reale ale liderilor din regiune.

Liderul separatist, Krasnoselski, a venit recent să spună că Rusia va ajuta cu un credit pentru gaz, ceea ce sugerează că Transnistria ar putea avea alte surse de aprovizionare însă asta aduce din nou întrebări despre cum se va desfășura această colaborare, dacă se vor face într-adevăr aceste achiziții la timpul promis și cum vor afecta aceste acțiuni relațiile cu Chișinăul, mai ales că Gazul ar trebui să ajungă repede în regiunea transnistreană.

Sursele ne spun că interviul cu Krasnoselski, a fost înregistrat înainte ca Chișinăul să fi anunțat aceste propuneri de rezolvare a crizei energice, ceea ce crează o confuzie și mai mare pentru toată situația, deoarece este greu de spus cui ar trebui să se îndrepte aceste discuții în viitorul apropiat.

criza energetica Tiraspol Chișinău gaze naturale pachet de sprijin Vadim Krasnoselski Moldovagaz

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles