Tuesday, April 16, 2024
HomeActualitateCreșterea prețurilor la alimente: Guvernul monitorizează și plafonează adaosul comercial

Creșterea prețurilor la alimente: Guvernul monitorizează și plafonează adaosul comercial

Creșterea prețurilor la alimente: Guvernul monitorizează și plafonează adaosul comercial

Guvernul României a anunțat că va implementa un mecanism de monitorizare și plafonare a adaosului comercial pentru alimentele de bază, în contextul creșterii semnificative a prețurilor la produsele agricole și alimentare. Această decizie a fost luată în urma dialogului cu retailerii și procesatorii din industrie, pentru a proteja consumatorii și a asigura stabilitatea prețurilor.

Măsura de monitorizare va fi realizată prin intermediul unui ordin de ministru, în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Ministerul Economiei și Consiliul Concurenței, alături de procesatori și retaileri. Această schemă va fi aplicată pe o perioadă de 60 de zile, pentru a identifica eventualele creșteri semnificative de preț la alimentele care au fost scoase din ordonanța privind combaterea creșterii excesive a prețurilor.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a subliniat importanța acestui mecanism de monitorizare și a declarat că Guvernul va interveni prompt în cazul în care se constată creșteri semnificative de preț la alimentele de bază. Prin intermediul unui nou act normativ, Guvernul își propune să limiteze adaosul comercial pentru aceste produse și să stabilizeze prețurile pe o perioadă de cel puțin șase luni.

În cazul în care procesatorii și retailerii încalcă prevederile privind adaosul comercial, lista produselor cu adaos comercial limitat va fi extinsă. Această măsură va fi aplicată inclusiv pentru produsele agricole și alimentare care nu se regăsesc deja în ordonanța în vigoare. Obiectivul principal este asigurarea accesibilității și prețurilor rezonabile pentru alimentele de bază.

Ministerul Agriculturii subliniază că această schemă nu face excepții și se aplică tuturor procesatorilor și producătorilor de alimente. Potrivit legii, adaosul comercial va fi plafonat la produsele finite și se va aplica în conformitate cu costurile de producție. Astfel, procesatorii vor fi obligați să respecte prețurile stabilite și să ofere consumatorilor produse alimentare la prețuri adecvate.

Creșterile semnificative de preț la alimentele de bază au fost observate în diferite produse, de la zahăr la magiun și unt. Diferențele de creștere de preț între furnizori au fost în medie de peste 50%. Prin implementarea acestui mecanism de plafonare a adaosului comercial, Guvernul își propune să reducă aceste diferențe și să asigure un echilibru în piața alimentară.

Găsiți mai multe informații despre această temă pe ezs.ro.

TAGS: creșteri prețuri, monitorizare prețuri, plafonare adaos comercial, alimente de bază

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments