Thursday, February 29, 2024
Google search engine
HomeEconomie si FinanciarCreșterea economică globală va încetini în 2024, potrivit Băncii Mondiale

Creșterea economică globală va încetini în 2024, potrivit Băncii Mondiale

Creșterea economică globală va încetini în 2024, potrivit Băncii Mondiale

Conform cel mai recent raport al Băncii Mondiale privind “Perspectivele economice globale”, se estimează că creșterea economică globală va încetini pentru al treilea an consecutiv în 2024, la 2,4%, față de 2,6% în 2023. Această tendință este îngrijorătoare pentru economia mondială, deoarece implică o accelerare mai lentă și o rată medie sub cea înregistrată în anii 2010.

Raportul adaugă că, în ciuda rezistenței economiei globale față de riscurile de recesiune în 2023, tensiunile geopolitice și conflictele din Europa de Est și Orientul Mijlociu vor reprezenta noi provocări pe termen scurt. Aceste provocări pot afecta în mod semnificativ prețurile energiei, inflația și creșterea economică. Tensiunile geopolitice și conflictele actuale, precum invazia rusă în Ucraina, pot avea un impact negativ asupra economiilor globale.

Oficialii Băncii Mondiale avertizează că, fără corecții majore ale politicii economice, anii 2020 ar putea fi considerați “un deceniu de oportunități irosite”. Este necesară adoptarea unor măsuri concrete pentru a stimula creșterea economică și a îmbunătăți situația globală.

Creșterea economică divergentă în diferite regiuni

Raportul Băncii Mondiale arată că creșterea economică va fi afectată în mod diferit în diferite regiuni ale lumii. Se așteaptă o încetinire semnificativă a creșterii economice în America de Nord, Europa, Asia Centrală și Asia Pacifică, în principal din cauza ritmului mai lent de creștere din China. În același timp, America Latină, Caraibe, Orientul Mijlociu și Africa pot înregistra creșteri mai importante.

Cu toate acestea, economiile în curs de dezvoltare vor fi cele mai afectate pe termen mediu. Comerțul global lent și condițiile financiare stricte afectează puternic aceste economii, rezultând o creștere economică mai mică. Există riscul ca multe țări să rămână captivă într-o “capcană”, cu datorii paralizante și acces scăzut la alimente pentru o mare parte a populației. Economia mondială trebuie să ia măsuri pentru a ajuta aceste economii și a le proteja de efectele negative ale stagnării economice.

Până la sfârșitul acestui an, aproximativ o treime din populația țărilor în curs de dezvoltare și 40% din țările cu venituri mici se vor confrunta cu o sărăcie mai mare decât înainte de pandemia de COVID-19 din 2019. Aceste date evidențiază faptul că lumea nu a reușit să atingă obiectivele de eliminare a sărăciei extreme, control al bolilor transmisibile majore și combatere a schimbărilor climatice în anii 2020.

Opportunități și provocări

Raportul Băncii Mondiale subliniază că există încă oportunitatea de a schimba această tendință și de a accelera creșterea economică. Guvernele ar trebui să ia măsuri rapide pentru a crește investițiile și a consolida politicile fiscale. Investițiile adecvate pot transforma economiile în curs de dezvoltare, contribuind la tranziția energetică și la atingerea obiectivelor de dezvoltare.

Pentru a declanșa aceste boom-uri investiționale, economiile în curs de dezvoltare trebuie să introducă pachete cuprinzătoare de politici. Aceste politici trebuie să îmbunătățească cadru fiscal și monetar, să extindă comerțul și fluxurile financiare internaționale, să îmbunătățească climatul investițional și să consolideze calitatea instituțiilor. Deși eforturile sunt grele, multe economii în curs de dezvoltare au reușit să implementeze astfel de reforme în trecut.

Raportul Băncii Mondiale subliniază aceste aspecte înainte de Forumul Economic Mondial, unde lideri politici și oameni de afaceri discută despre problemele globale, economice și sociale. Acesta subliniază nevoia de acțiuni concrete și de colaborare internațională pentru a asigura o creștere economică sustenabilă și echilibrată la nivel mondial.

Concluzie

Raportul recent al Băncii Mondiale atrage atenția asupra încetinirii creșterii economice globale în următorii ani. Tensiunile geopolitice și conflictele actuale, precum și condițiile financiare stricte, reprezintă provocări majore pentru economia mondială. Este esențial ca guvernele să ia măsuri concrete pentru a stimula investițiile și a proteja economiile în curs de dezvoltare. Prin politici fiscale și monetare adecvate, extinderea comerțului internațional și îmbunătățirea calității instituțiilor, putem crea un mediu propice pentru creșterea economică și dezvoltare durabilă la nivel global.

TAGS: creștere economică, economie mondială, Banca Mondială, dezvoltare economică, investiții

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments