Friday, May 24, 2024
HomeActualitateCreștere Record a Veniturilor din Contribuțiile Sociale Conform Datelor din Primul Trimestru

Creștere Record a Veniturilor din Contribuțiile Sociale Conform Datelor din Primul Trimestru

Creștere Record a Veniturilor din Contribuțiile Sociale Conform Datelor din Primul Trimestru

În contextul actual, datele statistice prezentate pentru primul trimestru au surprins cu o majorare impunătoare, de peste 22%, a încasărilor provenite din contribuțiile sociale. Această creștere notabilă este rezultatul direct al extinderii pieței muncii și a creșterii salariilor. Declarațiile prim-ministrului Marcel Ciolacu evidențiază faptul că eforturile Guvernului se reflectă în asigurarea integrală a plăților pensiilor recalculate, sume ce sunt deja prevăzute în bugetul pentru segmentul pensiilor.

Anul acesta se remarcă prin alocarea a 135 de miliarde de lei pentru acoperirea pensiilor de către Guvernul condus de Marcel Ciolacu, dintre care 115 miliarde provin din contribuțiile de asigurări sociale, iar restul de 20 de miliarde sunt din bugetul de stat. În primele trei luni ale anului curent, sumele obținute din contribuțiile la asigurările sociale au înregistrat o creștere de 22% în comparație cu estimările inițiale ale Ministerului Finanțelor.

Nu doar că s-a asigurat plata pensiilor actuale, dar aceasta va fi realizată și anticipat, cu plăți până la finalul lunii mai, înainte de sărbătorile pascale. Premierul Marcel Ciolacu a reconfirmat determinarea echipei guvernamentale de a onora toate angajamentele asumate, precum și de a respecta calendarul privind plata pensiilor recalculate în luna septembrie. Acesta a subliniat că, în ciuda criticilor anticipate, fondurile necesare sunt deja disponibile, oferindu-le asigurări cetățenilor cu privire la regularizarea plăților pensiilor în viitorul apropiat.

  • Pensii Majorate pentru Peste 60% dintre Pensionari

Entuziasm și progres se conturează în domeniul pensiilor, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a Pensiilor, care promite majorări substanțiale ale veniturilor. Recalcularea tuturor celor aproape 5 milioane de pensii este planificată pentru perioada imediat următoare. Din luna mai, pensionarii vor primi notificările privind recalcularea, astfel încât, începând cu luna septembrie, aceștia vor beneficia de noile sume conform noului sistem de calcul.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a subliniat importanța menținerii nivelului actual al pensiilor, asigurându-i pe români că schimbările legislative aduc echitate în sistemul public de pensii. Noul cadru legal se bazează pe criterii contributive, garantând egalitatea în acordarea drepturilor, indiferent de gen sau alte diferențe. Majoritatea pensionarilor cu stagii de cotizare de peste 25 de ani vor beneficia de creșteri remarcabile ale pensiilor.

Dintre cei aproximativ 5 milioane de pensionari, aproximativ 3 milioane vor înregistra majorări ale pensiilor începând cu luna septembrie, conform noilor reglementări. Guvernul a implementat deja o creștere de 13.8% a punctului de pensie pentru anul curent, elevându-l de la 1.785 lei la 2.032 lei.

Stabilitatea și progresul vis-a-vis de nivelul punctului de pensie au fost caracteristici definitorii pentru guvernările PSD. În 2017, valoarea acestuia era de 1.000 de lei, iar până în 2019 a crescut la 1.265 lei. Sub conducerea PSD, în 2022, punctul de pensie a fost majorat cu aproximativ 150 de lei, ajungând la 1.586 lei, urmând ca ulterior să ajungă la 1.785 lei și apoi la 2.032 lei. Practic, în decursul ultimilor 7 ani, valoarea punctului de pensie s-a dublat.

Revizuirea punctului de pensie conducând la creșterea veniturilor se reflectă și în creșterea constantă a pensiei medii în România. Statisticile de la Casa Națională de Pensii arată că în luna aprilie, pensia medie a fost de 2.292 lei, comparativ cu anul precedent când se situa la 2.005 lei. Comparativ cu 2017, când punctul de pensie era de 1.000 de lei, venitul mediu al unui pensionar era de 1.071 lei, reprezentând aproximativ jumătate din valoarea medie a pensiilor de acum.

TAGS:

Marcel Ciolacu

Pensiile

Legea Pensiilor

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments