Sunday, June 23, 2024
HomeExterneCreştere de 0,5% a Produsului Intern Brut în UE şi zona euro...

Creştere de 0,5% a Produsului Intern Brut în UE şi zona euro în 2023, potrivit Eurostat

Creştere de 0,5% a Produsului Intern Brut în UE şi zona euro în 2023, potrivit Eurostat

Anul trecut, Produsul Intern Brut (PIB) a crescut cu 0,5%, atât în Uniunea Europeană (UE), cât şi în zona euro, în termeni ajustaţi sezonier şi calendaristic, conform datelor publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). Aceste cifre reflectă o stabilizare a economiei în contextul pandemiei de COVID-19 şi al măsurilor restrictive impuse în diferite țări.

În trimestrul patru din 2023, PIB-ul a rămas stabil în zona euro, în timp ce în UE a înregistrat o creștere de 0,1% față de trimestrul anterior (iulie – septembrie 2023), când s-a înregistrat un ușor declin de 0,1% în ambele regiuni. Cu toate acestea, este important de menționat că unele state membre UE au înregistrat o scădere a economiei în trimestrul patru comparativ cu trimestrul precedent.

  • Irlanda a înregistrat un declin economic de 0,7%;
  • România, Estonia și Finlanda au înregistrat un declin de 0,4%;
  • Germania și Lituania au înregistrat un declin de 0,3%.

Pe de altă parte, Slovenia a înregistrat cel mai semnificativ avans economic în trimestrul patru din 2023, cu o creștere de 1,1%, urmată de Portugalia și Cipru, ambele cu o creștere de 0,8%.

România (1%) se numără printre statele membre UE care au înregistrat o creștere a PIB-ului în trimestrul patru din 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Slovenia a obținut cel mai mare avans economic (2,6%), urmată de Cipru (2,3%) și Portugalia (2,2%). În contrast, Irlanda a înregistrat un sever declin economic de minus 4,8%, urmată de Estonia, cu un declin de minus 3%.

În ceea ce privește Statele Unite, PIB-ul lor în trimestrul patru din 2023 a înregistrat o creștere de 0,8% față de precedentele trei luni și o creștere de 3,1% față de aceeași perioadă din 2022, reflectând o redresare a economiei lor în perioada menționată.

În contextul României, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică, economia țării noastre a înregistrat o creștere de 2% în 2023. Mai exact, în ultimul trimestru din 2023, Produsul Intern Brut a înregistrat o creștere de 1% față de același trimestru din 2022. Cu toate acestea, comparativ cu trimestrul anterior, PIB-ul României a scăzut cu 0,4%. Aceste evoluții reflectă situația economică din România la finalul anului 2023 și influența pandemiei de COVID-19 asupra economiei naționale.

Sursă: Eurostat

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General