Tuesday, April 16, 2024
HomeActualitateCostul creșterii unui copil în România și numărul scăzut de nașteri

Costul creșterii unui copil în România și numărul scăzut de nașteri

Costul creșterii unui copil în România și numărul scăzut de nașteri

România se confruntă cu o scădere semnificativă a numărului de nașteri în ultimii ani, atingând cel mai mic nivel din ultimii 145 de ani. În primul semestru din 2023, s-au înregistrat puțin peste 73 de mii de copii născuți în țară. Această tendință preocupantă a stârnit interesul specialiștilor și a unui site dedicat părinților, care a analizat costul real al creșterii unui copil în România.

Experții susțin că această scădere a nașterilor se datorează unor factori complecși, inclusiv dificultăților financiare cu care se confruntă mulți români. Costurile ridicate asociate creșterii unui copil devin o barieră pentru familiile care își doresc o descendență mai numeroasă. Schimbarea stilului de viață și creșterea așteptărilor de calitate a vieții reprezintă alte aspecte ce influențează decizia de a avea copii.

În acest context, ClubulCopiilor.ro a realizat un studiu detaliat pentru a determina costurile minime necesare pentru creșterea unui copil în România, de la naștere până la vârsta de 19 ani, într-o familie din mediul urban. Rezultatele arată că costul total pentru creșterea unui copil este estimat la aproximativ 385 de mii de lei, iar pentru al doilea copil, suma se apropie de 258 de mii de lei.

În proiectarea costurilor pentru anul 2024, luând în considerare rata inflației, se estimează că suma necesară pentru creșterea primului copil va depăși 594 de mii de lei, iar pentru al doilea copil se va situa în jur de 418 mii de lei. Astfel, un cuplu care își dorește doi copii va avea de cheltuit cel puțin un milion de lei până când aceștia vor termina liceul.

Aceste cifre puse în contextul numărului scăzut de nașteri din România atrag atenția asupra dificultăților financiare cu care se confruntă familiile în a-și permite să aibă copii. Este necesară o analiză atentă a politicilor de sprijin pentru familiile tinere și crearea unui mediu favorabil creșterii și dezvoltării copiilor. Sursa acestui studiu este site-ul Clubulcopiilor.ro.

Costurile creșterii unui copil în România 2024:

  • Primul copil: 594.000 de lei
  • Al doilea copil: 418.000 de lei

Aceste sume reprezintă costurile totale estimate pentru creșterea unui copil într-o familie din mediul urban, până la vârsta de 19 ani, ajustate la rata inflației pentru anul 2024.

Numărul scăzut de nașteri în primul semestru din 2023

În primul semestru al anului 2023, în România s-au înregistrat doar 73.000 de nașteri, cel mai mic număr de copii nou-născuți în ultimii 145 de ani. Această tendință este îngrijorătoare și ridică întrebări cu privire la viitorul demografic al țării.

Este esențial să se conștientizeze dificultățile prin care trec familiile în a-și crește copiii și să se găsească soluții eficiente pentru a sprijini această etapă crucială din viața unei familii. Prioritizarea politicii de familie și creșterea nivelului de trai sunt câteva dintre aspectele ce pot contribui la încurajarea nașterilor în România.

Sursă:

ClubulCopiilor.ro

TAGS:

număr de nașteri, scădere nașteri, cost creștere copil, cost creștere copil România, studiu cost creștere copil

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments