Wednesday, April 17, 2024
HomeSportCorupția din Biserică dezvăluită: Petrică Leașcu, preotul caterisit pentru încălcarea canoanelor

Corupția din Biserică dezvăluită: Petrică Leașcu, preotul caterisit pentru încălcarea canoanelor

Corupția din Biserică dezvăluită: Petrică Leașcu, preotul caterisit pentru încălcarea canoanelor

Un preot care a încercat să dezvăluie corupția din rândul Bisericii și a fost filmat cu camera ascunsă în timp ce discuta cu ÎPS Teodosie, a fost caterisit de către Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului pe data de 29 ianuarie 2024. Decizia a venit ca urmare a unor abateri disciplinare incluzând insulta, calomnia și clevetirea în public.

Abuzuri și luptă împotriva corupției: Motivația din spatele caterisirii

Petrică Leașcu a început o luptă împotriva corupției și abuzurilor din Biserica Ortodoxă Română, implicându-se în diverse acțiuni precum petiții, sesizări la autorități guvernamentale și publicarea de investigații de presă. Acest lucru i-a adus statutul de avertizor în interesul public, dar a fost ulterior caterisit în baza unui regulament intern. Hotărârea de caterisire a fost aplicată de către Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Impactul devastator al caterisirii asupra preotului Leașcu

Petrică Leașcu a declarat că hotărârea arhiepiscopiei are un impact devastator asupra sa și a familiei sale, deoarece caterisirea îl expune oprobriului public și îi interzice să mai slujească cele sfinte. Chiar dacă hotărârea nu este definitivă, aceasta a devenit executorie începând cu 14 februarie 2024, cauzându-i suferințe sufletești și afectându-i reputația.

Condamnat penal și proteste publice: Reacția lui Leașcu față de corupție

Preotul Leașcu a fost condamnat penal anterior pentru implicare într-un caz de furt de bani, despre care susține că a refuzat să participe. Într-un alt context, el a protestat împotriva unor nedreptăți făcute de ÎPS Teodosie, realizând greva foamei și făcând publice acte de corupție din Biserică. Aceste acțiuni i-au atras antipatia autorităților bisericești și l-au condus spre caterisire.

Justiția bisericească și limitările justiției laice

Chiar dacă Leașcu a încercat să se folosească de protecția juridică ca avertizor de interes public, Tribunalul Bacău a respins acțiunea sa, arătând că abaterile morale supuse canoanelor bisericești sunt excluse din sfera controlului judecătoresc. Acest lucru evidențiază diferențele dintre justiția bisericească și cea laică și limitele intervenției statului în deciziile interne ale Bisericii.

Tribunalul Bacău și decizia de caterisire: Reacția preotului Leașcu

Decizia Tribunalului Bacău nu este definitivă și a fost contestată cu apel de către preotul Petrică Leașcu. Acesta își continuă lupta împotriva corupției și abuzurilor din Biserică, încercând să-și probeze nevinovăția și să-și recapete statutul în comunitatea preoțească.

Tags:

Corupție, Biserica, Preot, Caterisire

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments