Wednesday, April 17, 2024
HomeActualitateCoreea de Nord abrogă legea cooperării economice intercoreene

Coreea de Nord abrogă legea cooperării economice intercoreene

Coreea de Nord abrogă legea cooperării economice intercoreene

Adunarea Populară Supremă din Coreea de Nord a luat decizia de a abroga prin vot în unanimitate legea cooperării economice intercoreene, conform agenției oficiale de presă nord-coreene KCNA, citată de AFP și News.ro. Această mișcare surprinzătoare vine după ce liderul nord-coreean Kim Jong-un a caracterizat relațiile intercoreene drept între “două state ostile” în timpul unei întâlniri de sfârșit de an a partidului. El a avertizat că va “distruge” Coreea de Sud în cazul unei situații neprevăzute, potrivit Yonhap.

Această decizie se adaugă la alte măsuri luate de Coreea de Nord în ultima lună, inclusiv desființarea agențiilor care se ocupă de afacerile intercoreene. Comitetul Național pentru Reunificarea Pașnică a Patriei, o agenție responsabilă de cooperarea economică națională, și agenția responsabilă de turul Muntelui Kumgang au fost închise. Parlamentul nord-coreean a aprobat de asemenea un plan de abrogare a legii speciale privind funcționarea proiectului turistic Mont Kumgang, care reprezenta o importantă formă de cooperare intercoreeană.

Turismul Mont Kumgang este o stațiune construită de societatea sud-coreeană Hyundai Asan pe unul dintre cei mai pitorești munți din Coreea de Nord. Această stațiune a atras în trecut sute de mii de vizitatori sud-coreeni, dar vizitele au fost întrerupte în 2008 când un militar nord-coreean a împușcat mortal un turist sud-coreean care s-a îndepărtat de traseul autorizat. După acest incident, Seulul a suspendat voiajele.

Relațiile dintre cele două Corei s-au deteriorat în mod constant în ultimii ani. În 2018, Seulul s-a retras din acest proiect turistic ca represalii față de testele nucleare și lansările de rachete ale Nordului, considerând că profiturile de la Kaesong erau folosite pentru finanțarea amenințărilor Nordului. În 2020, Coreea de Nord a distrus Biroul de Legătură cu Coreea de Sud și a anunțat că nu mai este interesată de discuții intercoreene.

Situatia actuala dintre cele două țări este blocată, deoarece Coreea de Nord își accelerează programul de înarmare, iar Coreea de Sud își intensifică cooperarea militară cu Statele Unite și Japonia. Relațiile din peninsula coreeană rămân fragile și cu multe provocări înainte. Este încert cum va evolua situația și cum vor încerca cele două națiuni să rezolve tensiunile existente.

FOTO: Hepta

TAGS: Coreea de Nord, Coreea de Sud, cooperare intercoreeană, turism Mont Kumgang, discuții intercoreene

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments