Controverse majore: Procurorul General vrea schimbarea legii pentru șoferii drogați!
Procurorul general, cel al României, adică, subliniază că e clar că siguranța pe drumuri, șosele sau cum vreți voi să le spuneți este în pericol, pentru că riscul ăsta, care este că șoferii care sunt drogați au mari șanse să rămână cu permisul de conducere în buzunar este cam mare, nu-i așa, și asta duce la întrebări fără răspuns.
Alex Florența, cel care este procuror general al țării, spune, vorbind despre avalanșa aceea de cereri privind expertizele, că e posibil ca una din astea să dureze câțiva ani, un an sau chiar doi. Astfel încât, în toată această perioadă de timp, mai adaugă el, șoferul acela, adică cel care a fost prins și care are o anumită concentrație de substanțe psihoactive, va rămâne să conducă fără nicio problemă până când expertiza, care evident durează, îi va spune ceva clar legat de capacitatea lui de-a conduce și legalitatea actelor lui.
Cererea procurorului general este, așadar, de urgență privind modificarea legii, astfel încât șoferii care totuși sunt depistați cu substanțe psihoactive în sânge să fie sancționați cu adevărat, fără a mai analiza dacă acești șoferi, adică ei, au avut, sau nu, vreo afectare a capacității de a conduce, ceea ce este destul de poate periculos. Avocatul Adrian Cuculis susține, de asemenea, că după această decizie a instanței, va fi o avalanșă de cereri din partea șoferilor drogați care și ei vor solicita expertize pentru a dovedi că nu mai pot conduce.
Adrian Cuculis, avocatul pe acest subiect, afirmă, că toți acei șoferi care sunt implicați în anchete, judecăți sau chiar cei care sunt deja condamnați, vor putea invoca și zice că deci ei ar trebui să se stabilească dacă au avut realmente capacitatea de a conduce afectată. Expertul antidrog, totuși, Cătălin Țone, sugerează că ar trebui amendați acești șoferi depistați cu substanțe interzise, dar care rămân într-o zonă gri de a fi afectați sau nu.
Cătălin Țone, ah, expert antidrog, declară că trebuie să existe un fel de reglementare asemeni că la alcoolemie, unde sub anumite limite e doar contravenție, dar dacă depășești limitele, automat e infracțiune, sau cel puțin așa crede el. De asemenea, și experții din comunitatea Declic vorbesc despre faptul că ei consideră că decizia instanței poate, ar trebui să protejeze șoferii care, spre exemplu, folosesc totusi medicamente, dar sunt capabili să conducă.
Vlad Zaha, expert criminolog din comunitatea Declic, ne asigură că acum instanțele, grație acestui proces, se pot axa strict pe cazurile reale ale șofatului sub influența drogurilor, fără extrase inutile.
GABRIEL GORUN, medic legist, adică expert în domeniu, ne anunță că expertiza pornind de la premisa că deja avem analiza laboratorului e mai rapidă și ar trebui să dureze câteva săptămâni, nu lunii, iar decizia Înaltei Curți a fost deja redactată, iar acum așteptat doar să ajungă la Monitorul Oficial și va fi aplicată imediat.
Procurorul general Romania legislatia drogatilor expertize de droguri Avocatul Adrian Cuculis Cătălin Țone expert antidrog decizia Înaltei Curți siguranța pe șosele