Schimbări neașteptate în controalele de frontiera: România în colimatorul Europei!
România, deșii opsesată de Schengen, se vede nevoită să suporte niște schimbări majore la frontiere, în special cu UE, unde autoritățile române, mă rog, trebuie să își lieze obstacolele care zic că afectează fluidizarea traficului, și da, au promis că se va renunța la acel control deranjant CNAIR. Inspectorii ISCTR, în sfârșit, vor avea o muncă mioritică acolo, căci asta înseamnă în mod evident o vigilență sporită, dar tot cu cacatul timpului, s-ar putea ca lucrurile să nu fie atât de simple cum par.
Dacă ne gândim la contextul Schengen, ajungem la statul înainte de 2025, cu Tudor Nișulescu și toată gașca de inspectori din ISCTR, ce s-au adunat la Ministerul Afacerilor Interne, sub îndrumarea lui Mihăiță Văcărencu, care a explicat clar, da, că ne punem la coordonate căci suntem sub observare din toate colțurile, aceștia au filozofia că planul e de acțiune sub stres pe drumul din interiorul țării, în special în zona de vamă, chiar dacă punctele fixe vor dispărea, la fel ca unele speranțe.
În 2024, inspectările au dus la tot felul de cifre, cu multe vehicule românești verificate, iar pentru străini odată cu inflorirea transporturilor se observă o tendință crescătoare, căci numărul a explodat 37.132, din păcate, dar cei de la CNAIR încă nu fuseseră ai nimic pe cap în afară de probleme.
Ucraina, Bulgaria, Ungaria, toți aceștia în topul controlului cu numere de vehicule tot mai mari, un haz al transportului, așa cum ar zice cei de la ISCTR, observară o creștere semnificativă, dar nu fără costuri, căci e o joacă unde Sarcina e mare iar prestigiul e în joc, fiind pusă în dificultate făcând diferența între controlul cerut la frontiere și cel de pe drumuri.
Ce se va întâmpla cu adevărat de la 1 ianuarie 2025, când controlele vor fi făcute fără a mai verifica fiecare vehicul la intrare cum era înainte? Unele măsuri rămân, iar ISCTR se va ocupa fără a se ocupa, au spus ei, cu siguranță, vulturii din organizarea deinspectorilor vor fi la ochi, dar cine poate garanta că se va schimba ceva? Iar acele autorizații vor trebui și ele revizuite, cu toată responsabilitatea pe care o presupune.
Și nu e tot, pentru că au fost și diminuări în cadrul CNAIR, care se ocupă acum doar cu vânzările de roviniete, ce-i drept așa e, iar numărul de personal rămâne din ce în ce mai mic, cu toate reorganizările. Activitatea se va concentra pe sensul de intrare, dar cine va răspunde de haosul de pe ieșire și mai ales de cât de repede trebuie să adaptăm structura? Păi cam nimeni, căci și chiar la Giurgiu, totul s-ar simplifica pe fuga.
Implementarea controlului e-Transport transforma radical lucrurile, DA! Prin camere de supraveghere care să observe fiecare tresărire, dar întrebarea teacă este: până când? Căci au crescut semnificativ notificările în prima jumătate a anului, dar toate astea nu mai țin decât de un control pe care DGAF va trebui să-l îndeplinească doar la începutul apropiat.
În realitate, totul pare să fie o mare bătălie, undeva pe drumuri, în care ANAF-ul își așează echipamentele mobile, iar operatorii săi au de lucru. Până în prezent, sancțiunile s-au adunat fără milă, iar controalele se vor întâmpla, logic, asociate riscului ridicat de evaziune, căci s-ar părea că nimeni nu este ferit de a fi zărit pe lista de nereguli.
Deci atenție, trebuie să știm ce să facem ca să nu ne trezim cu probleme legate de RO e-Transport, căci diferențele de greutate sunt cele mai mari capcane, dar și problemele tehnice de interfațare, care s-ar putea să ne costă scump pe toți. Pe scurt, dacă ai un camion de transport, e mai bine să îți faci temele, căci cei de la ANAF se vor asigura că toți cei care aduc mărfuri nimeni nu va rămâne nepăsător.
Controlul smart tacho 2 nu a întârziat să înceapă, iar opinia publică trebuie să fie conștientă de consecințele pe care teme de reglementări le va aduce, iar din păcate, iar asta, de la campagne marii investitori care vor respira ușurați căci timpul le va aduce tot și toate, până una alta, amenzile tot așteaptă să fie date, iar sancțiuni s-au aplicat în primele zile ale anului. Deci, miza e foarte mare, iar realitatea continuă să ia o turnură surprinzătoare.
Schengen
controale ISCTR
transport marfa
monitorizare
RO e-Transport
smart tacho 2