Sunday, July 14, 2024
HomeActualitateConsumul de Alcool și Droguri - Un Impact Semnificativ Asupra Sănătății Globale

Consumul de Alcool și Droguri – Un Impact Semnificativ Asupra Sănătății Globale

Consumul de Alcool și Droguri – Un Impact Semnificativ Asupra Sănătății Globale

Un recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) atrage atenția asupra impactului devastator al consumului de alcool și droguri la nivel mondial. Potrivit studiului, 2,6 milioane de decese anuale sunt atribuite consumului de alcool, reprezentând 4,7% din totalul deceselor, și 0,6 milioane de decese sunt cauzate de consumul de droguri psihoactive, cu o preponderență în rândul bărbaților.

Raportul global al OMS analizează impactul asupra sănătății publice al consumului de alcool și droguri, oferind date actualizate până în 2019. Conform acestuia, aproximativ 400 de milioane de persoane au experimentat tulburări legate de consumul de substanțe, inclusiv 209 milioane cu dependență de alcool.

Deși s-au înregistrat scăderi minime ale ratelor de deces cauzate de alcool din 2010, numărul total de decese rămâne îngrijorător de mare, situându-se la 2,6 milioane în 2019. Regiunea Europeană și Africa sunt cele mai afectate de această problemă.

Țările cu venituri mici se confruntă cu cele mai ridicate rate de decese legate de consumul de alcool și droguri, în contrast cu statele cu venituri mari care înregistrează cifre mai reduse în acest sens.

În 2019, se estimează că 1,6 milioane de decese atribuite alcoolului au fost cauzate de boli netransmisibile, 474.000 din cauza afecțiunilor cardiovasculare și 401.000 asociate cancerului.

Cercetările relevă că cea mai mare proporție (13%) de decese legate de consumul de alcool s-au înregistrat în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 20 și 39 de ani, indicând o preocupare deosebită privind acest segment de populație.

Calculul consumului de alcool pe cap de locuitor arată o ușoară scădere de la 5,7 litri în 2010 la 5,5 litri în 2019. Regiunea Europeană și America se evidențiază prin cele mai mari niveluri de consum pe cap de locuitor.

Astfel, consumul mediu de alcool pe cap de locuitor este estimat la 27 de grame de alcool pur pe zi, ceea ce echivalează cu două pahare de vin sau două sticle de bere (33 cl). Aceste niveluri de consum sunt asociate cu riscuri crescute de afecțiuni de sănătate, mortalitate și dizabilități.

Îngrijorător este faptul că majoritatea țărilor care au raportat date nu dispun de o linie bugetară specifică sau informații cu privire la cheltuielile guvernamentale destinate tratamentului tulburărilor legate de consumul de substanțe.

Stigmatizarea, discriminarea și concepțiile greșite referitoare la eficacitatea tratamentului contribuie la aceste deficiențe critice în furnizarea îngrijirii sănătății, ceea ce generează o subprioritizare a tulburărilor legate de consumul de alcool și droguri de către organismele de sănătate și de dezvoltare.

Taguri:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General