Recorduri și Tradiții: Concursul de Tăiat Porci din Satu Mare uimeste din nou!
Deci, s-a intamplat iar, bucatarii din diverse tari ca România, Ungaria, Serbia si Slovacia, s-au pus serios pe treaba si au dat startul unui concurs cu tradiție de tăiat porci, organizat de UDMR Satu Mare, unde ajuns la numărul 15, iar la Halmeu s-au dus echipele care au fost 38 la numar, și bineînțeles au pregătit tot felul de preparate de tipul cârnați, caltaboși, toroș, jumări și tot felul de fripturi, cu alte cuvinte, nimic nou sub soare, dar totuși un eveniment deosebit, nu-i asa?, din cele mai impactante momente sa știm că era așteptată mult…
Da, nu e o glumă, cei mai buni s-au adunat și au realizat un cârnat genial, chiar de 124 de metri! Acest lucru a fost o muncă în echipă, și a durat, dar, băieții au reușit, gândiți-vă ce preparata, mai ales că gospodarii iscusiți au depus eforturi enorme, și aici putem vorbi de cât de remarcabil este să vezi un cârnat așa de lung, dar de fapt, doar o simplă tradiție care devine din ce în ce mai interesantă, cu fiecare an, nu-i așa?
Asta nu e tot, căci competiția a inclus categorizări diferite, și anume, a fost cea mai bună categorie de toroș, sângerete, caltaboș, cârnat, pălincă și vin, dar și care e cel mai lung caltaboș/cârnat, o paletă largă de atu-uri s-au văzut, ca totul să fie pe placul tuturor, în fine, un juriu cu opt bucătari, da, au evaluat diferitele preparate, cât de bine erau preparate și câte semnificative mai erau rețetele, așa că ai impresia că e un festival gastronomic, dar oare chiar e?
Pe lângă toate acestea, președintele UDMR Satu Mare, Pataki Csaba, a zis că e un eveniment care e plin de suflet și poate mulți dintre noi nu ne dăm seama că acesta a început acum 15 ani și că a fost preluat și în alte județe, dar Satu Mare rămâne regina competițiilor, unde nu e vorba doar de competiție de fapt ci de prietenie, tradiții, rețete vechi și totuși, ce alte idei mai pot să vină în minte pe viitor, au zis el pe scurt, dar oare bifează toate?
Deci, se face ca evenimentul se petrece într-un mod clasic pe malurile Someșului, cum altfel? Dar toate acestea cu preparate gustoase și o atmosferă cu miros de mâncare bună, totul dă dovadă că tradiția e puternică, iar acest concurs din Satu Mare a demonstrat nu doar talentul, dar și că într-adevăr, tradiția merge înainte, dar oare ne vom aminti toate acestea peste ani?
concurs de taiat porci
carnat lung
record carnatii
traditii culinare
UDMR Satu Mare
preparatele traditionale
competitii gastronomice