Tuesday, February 27, 2024
Google search engine
HomeSportComuna Vipereşti din judeţul Buzău oferă oportunitatea adulţilor de a-şi continua studiile

Comuna Vipereşti din judeţul Buzău oferă oportunitatea adulţilor de a-şi continua studiile

Comuna Vipereşti din judeţul Buzău oferă oportunitatea adulţilor de a-şi continua studiile

Într-o încercare de a combate abandonul şcolar, comuna Vipereşti din judeţul Buzău a implementat un program special pentru adulţii care şi-au întrerupt studiile în trecut. Această iniţiativă a condus la o scădere semnificativă a ratei abandonului şcolar, înregistându-se o diminuare cu 75% în ultimele 12 luni.

Îmbunătăţirea ratei abandonului şcolar în România

România se confruntă în continuare cu una dintre cele mai mari rate de abandon şcolar dintre statele membre ale Uniunii Europene. Potrivit unui raport al Monitorului Social, sărăcia şi excluderea socială sunt principalele motive pentru care tinerii decid să renunţe la studii. Însă comuna Vipereşti a găsit soluţii eficiente pentru a inversa această tendinţă.

Autorităţile locale, împreună cu primarul şi cadrele didactice, s-au implicat activ în acest proces. Au fost luate măsuri precum oferirea de transport gratuit, rechizite şi o masă caldă pentru cei care aleg să continue studiile. Astfel, s-a creat un mediu propice pentru adulţii care doresc să revină în băncile şcolii.

Programul “A doua şansă” – o oportunitate pentru adulţii care au abandonat studiile

Un punct central al acestei iniţiative este programul “A doua şansă”. Acesta a fost creat de directorul şcolii din comuna Vipereşti şi a demonstrat deja rezultatele sale benefice. Prin intermediul acestui program, adulţii care au abandonat studiile pot reveni în sistemul de învăţământ primar sau secundar, în funcţie de nivelul de educaţie pe care l-au atins înainte de abandon.

Pentru a asigura succesul acestui program, profesorii au fost mobilizaţi pentru a contacta şi a informa localnicii cu privire la oportunităţile pe care le oferă acesta. Prin această abordare personală, au fost înfiinţate două clase de nivel primar, respectiv o clasă de nivel secundar. Cursanţii, în număr de 16, beneficiază de susţinerea completă a şcolii şi au ocazia să-şi continue educaţia pentru a-şi asigura un viitor mai bun.

Un exemplu inspiraţional este Anamaria, o femeie de 31 de ani şi mamă a patru copii. Ea a avut curajul să se înscrie în programul “A doua şansă” şi a finalizat clasa a opta. Speră ca gestul ei să inspire şi alţi locuitori ai comunei să-şi urmeze visurile şi să se întoarcă la şcoală.

“Mergând la şcoală nu este o ruşine, ci o facilitate. Cred că este cel mai bine să urmezi o educaţie. Îi sunt recunoscătoare doamnei directoare pentru şansa şi oportunitatea oferite. Am acceptat cu mare plăcere această oportunitate”, a declarat Anamaria cu încredere.

O comunitate care investeşte în viitor

Iniţiativa comunei Vipereşti de a susţine educaţia adulţilor este un exemplu de luat în considerare. Această comunitate demonstrează că investiţia în educaţie este esenţială în construirea unui viitor mai bun. Prin oferirea de resurse şi suport, autorităţile locale încurajează locuitorii să-şi depăşească limitele şi să-şi atingă potenţialul maxim.

Programul “A doua şansă” continuă să fie implementat în comuna Vipereşti, în speranţa că tot mai mulţi adulţi vor fi inspiraţi să revină la şcoală şi să îşi continue studiile. Această iniţiativă remarcabilă evidenţiază importanţa unei societăţi educat și deschise cătreopotunități de dezvoltare personală. Astfel, se construieşte un viitor mai luminos pentru această comunitate din judeţul Buzău.

TAGS: Vipereşti, comuna, informal education, rate abandon şcolar, program “A doua şansă”

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments