Saturday, July 20, 2024
HomeActualitateComorile din Șimleul Silvaniei ajung în străinătate

Comorile din Șimleul Silvaniei ajung în străinătate

Comorile din Șimleul Silvaniei ajung în străinătate

Într-o descoperire incredibilă, două comori din Șimleul Silvaniei au părăsit țara și au ajuns în orașele Budapesta și Viena, unde fascinează privirile iubitorilor de istorie și artă. Aceste comori, provenind din această veche așezare dacică, reprezintă adevărate opere de artă antice și sunt martorii trecutului bogat al regiunii.

Prima comoară: un tezaur cu o istorie impresionantă

Prima comoară, descoperită cu mulți ani în urmă de doi curioși copii români, este un adevărat tezaur ce cântărește peste 2,4 kg de Aur și Argint. Aceasta cuprinde o varietate de piese prețioase, printre care inele, pandantive, și alte obiecte ornamentale uluitoare. Unul dintre cele mai deosebite elemente ale comorii este o salba în stil amuletă, care strânge în jurul său o poveste intrigantă.

Detaliile fascinante ale comoarei

Salba cu 52 de pandantive-amulete, purtată pe trunchiul persoanei, este un adevărat simbol al puterii și protecției. Fiecare pandantiv, reprezentând instrumente și arme în miniatură, este înconjurat de semne sacre și frunze de Aur, adăugând un aer mistic și ancestral descoperirii. Se crede că această salba a avut puteri magice, oferindu-i purtătorului său protecție și noroc în vremuri grele.

O comoară unică și misterioasă

Cel mai mare medalion din această comoară este unul dintre cele mai impresionante obiecte găsite din Antichitate, păstrându-și frumusețea și misterul de-a lungul timpului. Toate aceste elemente uimitoare sunt expuse acum la Muzeul Kunsthistorisches din Viena, atrăgând atenția tuturor celor pasionați de arheologie și istorie.

A doua comoară: o descoperire spectaculoasă

A doua comoară, găsită la Șimleu Silvaniei într-o zi de aprilie, este la fel de impresionantă ca și prima. Aceasta cuprinde fibule din Aur și pietre prețioase, vase încrustate cu pietre prețioase, precum și alte piese de o frumusețe rară. Cu un conținut ce amintește de străvechea bogăție a regiunii, această comoară este un alt exemplu al meșteșugului și rafinamentului din trecut.

Destinații noi pentru comori vechi

Comoara a doua se găsește acum în Muzeul Național Ungar din Budapesta, fiind expusă cu mândrie într-un cadru ce îi subliniază valoarea istorică și artistică. Aceste două comori din Șimleul Silvaniei sunt doar câteva dintre obiectele valoroase găsite în România și apreciate în muzee din întreaga lume, reprezentând o parte importantă a patrimoniului cultural al țării.

Tags:

comori, Șimleul Silvaniei, Muzeu, artă, istorie

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General