Wednesday, April 17, 2024
HomeSportComisia Europeană propune înlocuirea treptată a furnizorilor riscanți de cabluri submarine de...

Comisia Europeană propune înlocuirea treptată a furnizorilor riscanți de cabluri submarine de telecomunicații

Comisia Europeană propune înlocuirea treptată a furnizorilor riscanți de cabluri submarine de telecomunicații

Comisia Europeană a făcut o recomandare privind înlocuirea treptată a furnizorilor de cabluri submarine de telecomunicații considerați riscanți. Această propunere vine în urma unui incident de sabotaj al cablurilor submarine din Marea Baltică, care a avut loc anul trecut. Consiliul UE a solicitat Comisiei să întreprindă măsuri pentru consolidarea securității infrastructurilor de cabluri submarine.

Recomandarea Comisiei implică înființarea unui grup de experți în domeniul infrastructurilor de cabluri submarine, care să ofere instrumente pentru creșterea securității acestor structuri. Se propune un set de măsuri asemănător cu cel pentru securitatea cibernetică în rețelele 5G. Astfel, se dorește reducerea riscurilor și vulnerabilităților, în special în cazul furnizorilor considerați cu risc ridicat.

În prezent, țările din Uniunea Europeană sunt încurajate să elimine treptat furnizorii chinezi de infrastructură de telecomunicații, precum Huawei și ZTE. Aceasta ar putea include și filiala HMN Tech a Huawei, care se ocupă de cablurile submarine. Totuși, Comisia Europeană nu propune o nouă formă de asistență financiară pentru înlocuirea furnizorilor riscanți, dar recunoaște că există soluții disponibile prin programele de finanțare naționale și ale Uniunii Europene.

Listă de proiecte de interes comun privind cablurile submarine

Comisia Europeană dorește să creeze o listă prioritară de proiecte de interes european legate de cablurile submarine. Această listă va fi realizată de grupul de experți care se ocupă de securitatea acestor infrastructuri. Proiectele care vor fi incluse în listă vor fi selectate în funcție de criterii precum reziliența infrastructurii, securitatea lanțului de aprovizionare, importanța geostrategică și necesitatea publică.

Setul de instrumente și recomandările propuse de Comisie nu sunt obligatorii, deoarece Uniunea Europeană nu are competențe în domeniul securității. Cu toate acestea, acestea pot reprezenta un punct de plecare pentru punerea în aplicare a măsurilor de securitate și reziliență în cadrul statelor membre.

Măsuri naționale pentru consolidarea infrastructurilor de cabluri submarine

Comisia Europeană încurajează statele membre să analizeze și să evalueze infrastructurile de cabluri submarine din țările lor. De asemenea, li se solicită să efectueze teste periodice de rezistență și să desemneze o autoritate responsabilă cu procesul de autorizare. Acest lucru implică și cartografierea riscurilor potențiale și identificarea măsurilor de reducere a acestora.

Un aspect important al securității cibernetice în cazul cablurilor submarine este reprezentat de stațiile de debarcare. Acestea sunt cele mai vulnerabile la atacurile cibernetice, deoarece monitorizează schimbul de informații prin cablurile submarine. Comisia recomandă statele membre să evalueze și să implementeze măsuri de securitate pentru aceste stații de debarcare.

Recomandarea Comisiei face referire și la statele membre cu insule sau regiuni ultraperiferice. Cu toate acestea, nu există prevederi specifice pentru aceste teritorii. Comisia Europeană a declarat că această recomandare poate fi primul pas către un sistem de guvernanță comună a Uniunii Europene în acest domeniu.

Concluzie

Inlocuirea treptata a furnizorilor riscanti de cabluri submarine de telecomunicatii este o preocupare de securitate in contextul infrastructurilor de telecomunicatii ale Uniunii Europene. Prin intermediul recomandarilor, Comisia Europeana doreste sa consolideze securitatea si rezistenta acestor infrastructuri. Solutiile propuse privesc infiintarea unui grup de experti si realizarea unui set de instrumente, care sa ajute statele membre in eforturile lor de a reduce riscurile si vulnerabilitatile. De asemenea, Comisia Europeană încurajează statele membre să realizeze o evaluare a infrastructurilor de cabluri submarine și să ia măsuri de securitate și rezistență în acest domeniu. Recomandarea Comisiei este un prim pas către o eventuală guvernanță comună a Uniunii Europene în cadrul acestor infrastructuri.

Tag: cabluri submarine

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments