Thursday, May 23, 2024
HomeActualitateComisia Europeană a acordat 95,3 milioane de euro pentru restructurarea TAROM

Comisia Europeană a acordat 95,3 milioane de euro pentru restructurarea TAROM

Comisia Europeană a acordat 95,3 milioane de euro pentru restructurarea TAROM

Comisia Europeană, condusă de Ursula von der Leyen, a aprobat acordarea unui ajutor financiar de 95,3 milioane de euro din partea statului român către compania aeriană TAROM pentru a susține procesul de restructurare al operatorului aerian național. Informația a fost făcută publică într-un comunicat al Comisiei Europene, subliniind importanța acestei măsuri pentru viabilitatea pe termen lung a TAROM.

Decizia Comisiei Europene și Istoricul Acordului

În luna mai a anului trecut, România a depus un plan de restructurare pentru TAROM către Comisia Europeană, care includea strategii pentru reducerea operațiunilor, modernizarea flotei și optimizarea costurilor companiei aeriene. După o investigație lansată în iulie 2021 pentru evaluarea conformității măsurilor de restructurare cu normele UE privind ajutoarele de stat, Comisia a analizat planul notificat, care prevedea anularea unei datorii de aproximativ 49,53 milioane de euro și o injectare de capital de 45,77 milioane euro în TAROM.

Comisia Europeană a efectuat o evaluare detaliată și a concluzionat că măsurile propuse de România sunt eficiente, proporționale și abordează corect problemele financiare cu care se confruntă compania TAROM. Acest sprijin financiar este esențial pentru TAROM în efortul său de redresare economică și de menținere a competitivității pe piața europeană a transportului aerian.

Situația Actuală a TAROM și Perspectivele de Viitor

TAROM, care a raportat un număr de 1.314 angajați anul trecut, a înregistrat o ușoară scădere a efectivelor, cu doar 4 salariați mai puțin față de anul anterior. Cu un salariu mediu de aproximativ 10.592 de lei, care echivalează cu aproximativ 2.120 de euro, TAROM a depus eforturi pentru a respecta cerințele Comisiei Europene și pentru a beneficia de sprijinul financiar decisiv pentru continuarea activităților.

Într-o declarație făcută în decembrie 2023, compania de stat a precizat că a parcurs cu succes etapele necesare pentru aprobarea planului de redresare de către Comisia Europeană, evitând astfel riscul de intrare în faliment. Apelul la ajutorul de restructurare a fost justificat prin dificultățile economice cu care s-a confruntat TAROM, iar aprobarea sumei de 95,3 milioane de euro reprezintă un pas crucial în asigurarea viabilității pe termen lung a companiei aeriene naționale.

Concluzii

Decizia Comisiei Europene de a acorda ajutorul de 95,3 milioane de euro pentru restructurarea TAROM marchează un moment crucial în evoluția și viitorul companiei aeriene românești. TAROM se află acum într-o poziție favorabilă pentru a-și revigora operațiunile, moderniza flota și asigura un climat concurențial echitabil pe piața europeană a transportului aerian. Așteptăm cu interes impactul pozitiv pe care acest sprijin financiar îl va avea asupra serviciilor oferite de TAROM și asupra stabilității sectorului aerian din România.


TAGS: TAROM, Comisia Europeană, ajutor de stat, restructurare TAROM
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments