Tuesday, April 16, 2024
HomeActualitateComasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale este în impas, iar termenul limită...

Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale este în impas, iar termenul limită se apropie

Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale este în impas, iar termenul limită se apropie


Alina Gorghiu, ministru al Justiţiei și unul dintre liderii PNL, susține în continuare comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, dar se arată sceptică cu privire la această posibilitate, ținând cont de blocajul la care s-a ajuns în coaliție. Termenul limită pentru luarea unei decizii este începutul lunii martie.


Gorghiu a menționat că mandatul primit de la Biroul Politic Național a fost unul extins, având ca sarcină discutarea cu colegii de coaliție despre modalitatea de a atrage mai mulți oameni la vot, de a obține mandate cu reprezentativitate și de a respecta criteriul de reducere a costurilor pe care cinci runde de alegeri l-ar implica. Cu toate acestea, Gorghiu nu se arată fericită că nu s-a ajuns la o concluzie, având în vedere apropierea deadline-ului la care Guvernul trebuie să propună Hotărârea de Guvern cu calendarul alegerilor, conform declarațiilor sale la Digi24.


Ministrul Justiției a subliniat că decizia trebuie luată cel mai târziu în luna viitoare, mai exact la începutul lunii martie. “La acel moment, conform calendarului, trebuie să fie desemnați judecătorii din partea ÎCCJ, care vor face parte din Biroul Electoral Central, și intrăm deja în logică alegerii. Deci este păcat că nu s-a ajuns la o concluzie”, a adăugat vicepreședintele liberal.


Discuții îndelungate între PSD și PNL


Aceste declarații ale Alinei Gorghiu survin în contextul rundei de discuții care a avut loc la Palatul Victoria între liderii PSD și PNL. Marcel Ciolacu, liderul PSD, și Nicolae Ciucă, liderul PNL, nu au reușit să cadă de acord cu privire la comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale. Surse din cadrul coaliției au declarat că nu există o perspectivă clară de înțelegere între cele două partide și că situația este incertă.


În acest an, sunt programate patru tipuri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Singura certitudine până în acest moment este că alegerile europarlamentare vor avea loc pe 9 iunie.


Comasarea alegerilor, o soluție convenabilă sau un obstacol în calea democrației?


Propunerea de comasare a alegerilor europarlamentare cu cele locale a stârnit dezbateri și opinii împărțite în rândul politicienilor și publicului. Unii susțin că această măsură ar descuraja participarea cetățenilor la vot, întrucât ar confunda agenda politică și ar crește confuzia în rândul electoratului.


De cealaltă parte, există argumente în favoarea comasării. Acestea includ reducerea costurilor și simplificarea procesului electoral, evitând organizarea a cinci runde separate de alegeri într-un an. De asemenea, susținătorii comasării argumentează că rezultatul alegerilor europarlamentare ar fi influențat în mod direct de rezultatele alegerilor locale, oferind astfel un mandat mai clar pentru candidați și o imagine mai fidelă a preferințelor publicului.


Soluția finală se află în mâinile politicienilor și se așteaptă ca o decizie să fie luată în curând, pentru a ne pregăti pentru cea mai importantă perioadă electorală a anului.


TAGS:
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments