Saturday, July 20, 2024
HomeActualitateCluj va beneficia de un elicopter Black Hawk multifuncțional pentru misiuni de...

Cluj va beneficia de un elicopter Black Hawk multifuncțional pentru misiuni de salvare diverse

Cluj va beneficia de un elicopter Black Hawk multifuncțional pentru misiuni de salvare diverse

În premieră pentru județul Cluj, se va opera un elicopter Black Hawk cu rol multiplu în misiuni de salvare și intervenție în situații de urgență. Anunțul a fost făcut de către Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, prezent la Cluj, marți.

Potrivit declarațiilor lui Arafat, județul Cluj va avea la dispoziție un elicopter Black Hawk până la finalul acestui an, destinat acțiunilor de salvare în caz de inundații, stingere a incendiilor de pădure, operațiuni de căutare-salvare și evacuare medicală a până la patru pacienți. Acest tip de elicopter este considerat multirol și vine să completeze flota existentă, având capacități extinse în comparație cu elicopterul SMURD utilizat în prezent de la baza din Jibou.

Planurile includ stationarea elicopterului Black Hawk pe aeroportul din Cluj, oferind acces rapid și eficient la operațiuni de salvare și intervenție în caz de urgență.

Raed Arafat a precizat că procesul de pregătire a piloților pentru operarea elicopterului în județul Cluj este în desfășurare și că acesta va fi disponibil într-un timp foarte scurt. După finalizarea tuturor instruirilor necesare, una din cele șase aeronave Black Hawk destinate intervențiilor în situații de urgență va fi amplasată în Cluj. Elicopterele sunt proiectate să acopere o gamă largă de acțiuni, inclusiv salvarea din inundații, stingerea incendiilor de păduri, căutare-salvare, inclusiv în mediu maritim, acoperind zona Mării Negre și Delta Dunării, precum și evacuare medicală de doi până la patru pacienți.

Operațiunile cu elicopterul Black Hawk reprezintă un nou pas în dezvoltarea capacităților de intervenție în situații de urgență din județul Cluj și vor contribui semnificativ la îmbunătățirea timpului de răspuns și eficiența în gestionarea situațiilor de urgență.

H1>Ministerul Afacerilor Interne a atribuit un contract pentru achiziționarea unui elicopter Black Hawk suplimentar companiei PZL Mielec

În contextul extinderii capacităților de intervenție și răspuns în situații de urgență, Ministerul Afacerilor Interne al României a atribuit recent un contract suplimentar companiei PZL Mielec, parte a grupului Lockheed Martin, pentru achiziționarea unui elicopter utilitar Black Hawk de nouă generație. Acest elicopter va fi dedicat serviciilor de urgență și stingere a incendiilor, sprijinind acțiunile în situații de criză și intervenție rapidă.

Flota de elicoptere utilitare Sikorsky S-70M Black Hawk din România, fabricate în Europa, a fost recent extinsă cu această nouă aeronavă, care se va alătura operațiunilor existente de căutare și salvare maritimă și terestră, stingere a incendiilor, transport și asistență medicală de urgență. Achiziția acestui elicopter reflectă eforturile continue de modernizare și îmbunătățire a capacităților de intervenție în situații de urgență.

H1>România primește cel de-al optulea elicopter S-70M Black Hawk pentru flota sa

În conformitate cu planurile de extindere și modernizare a flotei de elicoptere din România, țara a primit recent încă un elicopter S-70M Black Hawk, cifra totală ajungând la opt aeronave multirol. Acordul-cadru încheiat în 2023 prevede achiziționarea a până la 12 elicoptere S-70M Black Hawk de fabricație poloneză, consolidând capacitățile de intervenție și răspuns în situații de urgență la nivel național.

Modernizarea flotei de elicoptere aduce beneficii semnificative în ceea ce privește capacitatea de intervenție în situații de urgență, facilitând misiuni de salvare, evacuare medicală, transport și sprijin logistic. Elicopterele Black Hawk reprezintă o adiție esențială în contextul creșterii numărului de situații de urgență și necesitatea unei reacții rapide și eficiente.

TAGS: Cluj, Elicopter Black Hawk, Misiuni de salvare, Sikorsky S-70M Black Hawk, Intervenții de urgență, Ministerul Afacerilor Intern
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General