Friday, June 21, 2024
HomeSportCine ar putea să fie noul președinte USR după Cătălin Drulă. Ei...

Cine ar putea să fie noul președinte USR după Cătălin Drulă. Ei sunt cei trei posibili candidați care ar putea să resusciteze partidul

Cătălin Drulă a anunțat luni, 10 iunie, a doua zi după rezultatele dezamăgitoare de la alegerile de duminică, că se retrage din funcția de președinte al USR, urmând să convoace alegeri pentru președinția partidului în cel mai scurt timp posibil. Liderul USR a spus și că nu va fi candidatul partidului la alegerile prezidențiale din acest an. Drulă a spus însă că partidul dispune de resursa umană pentru a renaște, identificând chiar și un posibil urmaș.

Fritz, primarul USR cu șanse la conducerea partidului

În declarația de presă făcută luni, Cătălin Drulă l-a nominalizat pe Dominic Fritz drept un posibil lider al partidului, spunând că este un lider politic puternic, care a arătat că poate înfrânge coaliția PNL-PSD. „Avem oameni și lideri puternici care pot duce mai departe această construcție. Sunt oameni precum Dominic Fritz, care a câștigat decisiv votul în Timișoara și a arătat că PSD și PNL pot fi înfrânte”, a spus președintele USR.

Această nominalizare informală a lui Dominic Fritz vine în contextul în care primarul Timișoarei a reușit să obțină un al doilea mandat de primar, după o nouă victorie în fața lui Nicolae Robu. Dominic Samuel Fritz este născut în anul 1983, în Germania, iar primul său contact cu Timișoara are loc în anul 2003, și revine constant fiind implicat în diverse proiecte culturale. Acesta își termină studiile la NYU, unde obține o diplomă de master, an după care se implică în politica germană.

În anul 2017 însă devine membru al USR, partid care-l nominalizează pentru Primăria Timișoarei, oraș în care se mută în anul 2019. Un an mai târziu, și cu sprijinul Forumului Democrat al Germanilor din România, este ales primar al orașului din vestul României. Pe 9 iunie 2024 avea să obțină al doilea mandat, cu o victorie categorică în fața aceluiași contracandidat, Nicolae Robu.

După înfrângerile surprinzătoare ale primarilor USR de la Brașov și Sectoarele 1 și 2 din Capitală, Dominic Fritz este primarul USR care conduce cel mai mare oraș din țară. Alături de invitația făcută de Cătălin Drulă, acest lucru îl face un posibil candidat la șefia USR, cu șanse reale.

De altfel, într-o scurtă conferință de presă organizată luni, după anunțul președintelui USR, Dominic Fritz a anunțat că-și asumă candidatura la șefia partidului. Pe de altă parte, acesta a precizat că nu va candida la nicio funcție în stat în acest an, risipind astfel zvonurile unei posibile candidaturi la Cotroceni.

„Eu nu voi candida la nicio funcție în stat, dar nici nu pot să stau pasiv într-o situație dificilă. După nu mult timp de gândire m-a sunat Cătălin Drulă azi diminieață. O să îmi asum candidatura la următorul Congres. Voi propune un nou birou cu mine ca președinte al partidului.

Prioritatea mea este și rămâne Timișoara. Voi rămâne primar. Nu mă duc niciunde. Dar nu pot să ignor că ieri am transmis că putem să ne batem cu acest colos. Nu pot să închid ochii. USR are nevoie de un nou start”, a declarat Dominic Fritz.

Elena Lasconi, cel mai bun comunicator al USR

Tot la capitolul primari de succes în cadrul USR se remarcă și Elena Lasconi, care a obținut și ea un noi mandat la Câmpulung Muscel cu o victorie la scor. Victoria Elenei Lasconi în alegerile de duminică reprezintă și o mică palmă pentru actuala conducere a USR. În luna septembrie a anului trecut, Lasconi era anunțată cap de listă pentru alegerile europene, în ceea ce părea a fi strategia celor de la USR pentru alegerile din 2024.

Elena Lasconi este o fostă jurnalistă ProTv, câștigătoare a concursului Masterchef din 2013, poziție din care și-a câștigat suficientă notorietate dovedindu-se un excelent comunicator. „E foarte simplu de ce m-au ales oamenii. Au văzut că nu am discurs politic, că sunt un om autentic. Secretul e să iubești oamenii. Am intrat în politică că să o folosesc exact că pe un instrument pentru a ajuta oamenii și pentru a face lucruri bune în orașul pe care îl iubesc și îl simt acasă”, declara Elena Lasconi în 2020, după ce obținea primul mandat de primar cu peste 50% din voturile exprimate.

Totuși, strategia de promovare a Elenei Lasconi ca locomotivă electorală pentru USR a deraiat la scurt timp, după ce, într-un interviu, a declarat că a votat la referendumul pentru familia tradițională din 2018. După această mărturisire Cătălin Drulă i-a cerut imediat retragerea de pe listele USR, locul ei fiind luat de Dan Barna, USR ignorând-o apoi complet în campanie din mai și iunie.

Deși Elena Lasconi nu și-a manifestat o dorință pentru alte funcții în cadrul USR, iar scandalul din noiembrie 2023 a scos la iveală și un conflict familial cu propria fiică, rămâne un posibil candidat la șefia partidului. De altfel, analiștii politici au spus atunci că sfârșitul carierei politice a primăriței din Câmpulung Muscel este departe de a se materializa.

Într-o declarație din 10 iunie, Elena Lasconi a caracterizat rezultatul ADU la alegerile de duminică ca fiind unul „dezastruos”. „Eu nu mă așteptam să fie atât de rău. Mă așteptam să fie peste 20%, chiar dacă era puțin. Eu când am discutat de europarlamentare aveam un scor de minim 30%”, a declarat Elena Lasconi, care a promis că se va bate pentru USR, subliniind că au fost multe greșeli făcute în această campanie. „Ideea este că atunci când unii ajung la conducere, unora le ia Dumnezeu mințile”, a spus Lasconi care a indicat printre vinovați și apropiații lui Cătălin Drulă. „Cătălin Drulă nu a fost singur acolo. Și băieții din jurul lui ar trebui să facă un pas în spate”.

Totuși Lasconi nu a dat un răspuns categoric privind o posibilă candidatură la șefia partidului, spunând că are nevoie de mai mult timp de gândire. Aceasta a spus totuși că noul președinte al USR nu trebuie să fie cu necesitate și candidatul partidului la alegerile prezidențiale.

Lucian Viziteu, primarul Bacăului

Tot la capitolul primari de succes al USR ce ar putea fi aleși la conducerea acestuia îl putem include și pe Lucian Viziteu, cel care duminică a obținut și el al doilea mandat în fruntea Municipiului Bacău. De profesie inginer, Lucian Viziteu are un doctorat în finanțe la Universitatea Pierre Mandes-France din Grenoble și a lucrat în mediul privat până în anul 2016, atunci când a fost ales deputat pe listele USR.

Patru ani mai târziu, în 2020, acesta este ales primar al Municipiului Bacău, iar în primul an de mandat a obținut o finanțare europeană de peste 18,2 milioane de lei pentru a dota 734 de săli de clasă cu laptopuri, tablete, proiectoare. Duminică a reușit să câștige un nou mandat în fruntea orașului, deși, în prima zi de campanie, numele său era asociat cu un dosar deschis de DNA.

Rămâne de văzut dacă pe lângă Dominic Fritz alți primari USR vor fi tentați să intre în cursa electorală internă pentru șefia partidului. La fel cum Fritz a precizat că este deschis să conducă partidul de la Timișoara, rămâne de văzut și cât de oportună va fi o asemenea decizie pentru viitorul partidului. Adică, cum va putea un președinte, care nici măcar nu va fi în București, să conducă și să organizeze un partid mare, fiind ocupat în același timp și cu obligațiile de primar.

Foștii candidați la șefia USR

Rămâne de văzut dacă în cursa internă pentru șefia partidului se va înscrie vreunul dintre apropiații lui Cătălin Drulă, ceea ce ar însemna practic o continuare a actualei conduceri a partidului. Rămâne de văzut cine altcineva va fi tentat să intre în această luptă în condițiile în care în ultimii trei ani multe nume sonore au părăsit partidul, cum e cazul lui Nicu Ștefănuță, cel care a reușit să obțină un nou mandat de europarlamentar, candidând ca independent.

Dacă ne uităm la cei care au participat la alegerile trecut din USR, în 2021 alegerile interne au fost câștigate în mod spectaculos de către Dacian Cioloș. Acesta avea să fie forțat să demisioneze din conducerea partidului și să formeze propriul partid, REPER, cu rezultate slabe la alegerile de duminică. Tot la alegerile din 2021 a candidat și senatorul Irineu Dărău, care însă a obținut doar 10% din voturi.

În anul următor, la alegerile interne din USR s-au înscris deputatul Cătălin Teniță, care a demisionat și el ulterior din partid, înscriindu-se în REPER, și Octavian Berceanu, fostul șef al Gărzii de Mediu, din guvernarea PNL-USR. Acesta din urmă, într-o postare publicată luni i-a nominalizat pe liderii USR, responsabili de înfrângerea la alegeri. „Cătălin Drulă, Cristian Ghinea, Dan Barna, Dan Voiculescu ziceți 3 din 33 pe rând”, a scris acesta, cu referință la numărul de mandate câștigate de Alianța Dreapta Unită.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General