Thursday, May 23, 2024
HomeSportChina se confruntă cu dificultăți pe plan internațional din cauza extinderii masive...

China se confruntă cu dificultăți pe plan internațional din cauza extinderii masive a împrumuturilor sale

China se confruntă cu dificultăți pe plan internațional din cauza extinderii masive a împrumuturilor sale

În contextul expansiunii sale economice și politice globale, China a oferit ţărilor în curs de dezvoltare finanţare de peste un trilion de dolari prin Inițiativa sa Belt and Road (BRI), un proiect ambițios menit să îmbunătățească colaborarea economică și comercială între Beijing și statele din Asia, Africa și Europa.

Semne de avertisment pentru Pakistan și Angola în privința datoriilor către China

Sașii au început să semnaleze că aceste împrumuturi masive ar putea deveni o sursă de probleme în viitorul apropiat. Conform unui raport recent al AidData, majoritatea acestor împrumuturi sunt acordate unor țări aflate în dificultate financiară, ceea ce ridică îngrijorări legate de capacitatea acestora de a-și rambursa datoriile în viitor.

Chiar dacă China consideră Inițiativa Belt and Road drept un accelerator al progresului global, criticii din Occident atrag atenția asupra faptului că aceasta poate duce la folosirea diplomației datoriilor ca pe o metodă de influențare a altor state prin împrumuturi masive.

Datele provenind din sursele Băncii Mondiale identifică Pakistan și Angola ca fiind în topul țărilor cu cele mai mari datorii către China, cu sume semnificative în comparație cu restul națiunilor. Ambele state au accesat împrumuturi considerabile de la China pentru proiecte de infrastructură și energie.

Cu toate acestea, atât Pakistan, cât și Angola se confruntă cu dificultăți în gestionarea greutății datoriilor. Recent, China a acordat o amânare a scadenței unui împrumut de două miliarde de dolari către Pakistan în februarie 2024. De asemenea, în martie 2024, Angola a negociat o reducere a ratei lunare de rambursare a datoriei către cel mai mare creditor chinez, Banca de Dezvoltare a Chinei (CDB).

Topul ţărilor datornice către China
Topul ţărilor datornice către China

Transformarea economică rapidă a Chinei din ultimele două decenii a fost caracterizată de o creștere medie anuală a venitului național brut de peste 13%. Țara ocupă, acum, o poziție cheie în peisajul datoriei externe internaționale, fiind cel mai important creditor bilateral al statelor cu venituri mici și medii, dar și cel mai mare debitor al acelorași state.

Din 2021, China a acordat oficial circa 180 de miliarde de dolari împrumuturi către statele cu venituri mici și medii, în creștere de la aproximativ 40 de miliarde de dolari în 2010.

Strategia controversată a Chinei: “Diplomația datoriilor”

Împrumuturile oferite de China prezintă dobânzi mai mari comparativ cu cele de la instituții internaționale precum Fondul Monetar Internațional sau Banca Mondială, având, de asemenea, termene de rambursare mai scurte. Aceste împrumuturi se aseamănă mai mult cu cele comerciale din perspectiva condițiilor de rambursare, confidențialitate, dar și a obiectivelor orientate către finanțarea unor proiecte de infrastructură specifice, în detrimentul promovării dezvoltării generale.

Reprezentanți politici americani au adesea acuzat China că plasează statele în curs de dezvoltare în capcane financiare, a caror incapacitate de a-și onora datoriile îi forțează să cedeze active către Beijing.

Fostul vicepreședinte al SUA, Mike Pence, a afirmat în cadrul unui discurs susținut la Institutul Hudson: “China utilizează așa-numita ‘diplomație a datoriilor’ pentru a-și extinde influența. Acordă sute de miliarde de dolari împrumuturi pentru infrastructură guvernelor din Asia, Africa, Europa și America Latină. Cu toate acestea, termenii acestor împrumuturi sunt adesea opaci, iar beneficiile asociate ajung, în mod predominant, către Beijing.”

“Întrebați doar Sri Lanka, care s-a confruntat cu datorii imense după ce a permis companiilor chineze să construiască un port cu utilitate economică discutabilă. Acum doi ani, această țară nu a putut plăti ratele datoriei, ceea ce a determinat China să exercite presiuni asupra Sri Lankăi pentru a prelua controlul direct asupra portului nou construit”.

În afara cifrelor oficiale, o altă preocupare majoră o reprezintă datoria ascunsă a multor state africane către China. Analizele sugerează că guvernele africane apelează adesea la împrumuturi la termen scurt și beneficiază de anulări de datorii prin intermediul liniei de swap cu Banca Populară a Chinei, un mecanism care nu este întotdeauna transparent pentru instituțiile financiare internaționale.

TAGS: China, Diplomație, Datorii, Creditare

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments