Friday, June 21, 2024
HomeActualitateCheltuielile militare globale ating un nivel record de 2.2 trilioane de dolari...

Cheltuielile militare globale ating un nivel record de 2.2 trilioane de dolari în 2023

Cheltuielile militare globale ating un nivel record de 2.2 trilioane de dolari în 2023Cheltuielile militare la nivel mondial au înregistrat o creștere impresionantă de 9% în 2023, conform raportului Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS). Astfel, acestea au atins un nivel record de 2.2 trilioane de dolari, reflectând amploarea insecurității globale generată de multiplele conflicte din întreaga lume. Considerat un think-tank de încredere, IISS a subliniat faptul că bugetele militare vor continua să crească în anii următori.Într-o conferință de presă susținută la Londra, directorul general al IISS, Bastian Giegerich, a evidențiat o imagine a instabilității strategice în lume. Acesta a menționat conflictele din Ucraina, modernizarea militară a Chinei, tensiunile din Orientul Mijlociu și loviturile de stat care au avut loc în diverse țări africane drept factori determinanți pentru creșterea accelerată a bugetelor militare. Giegerich a avertizat că această tendință va continua și în anul 2024.  • Cheltuielile militare evidențiază consecințele dezastruoase ale războiului din Ucraina


Raportul IISS a subliniat de asemenea consecințele devastatoare ale războiului din Ucraina. Conform estimărilor, Rusia a pierdut aproximativ 3000 de tancuri, depășind astfel numărul total de tancuri din inventarul activ al Rusiei înainte de declanșarea conflictului. Aceasta a dus la necesitatea de a scoate din depozite vehicule mai vechi, pentru a compensa pierderile suferite. Aceste date arată natura intens distructivă a conflictului și impactul major pe care acesta îl are asupra capacității militare a unei țări.Pe lângă acest aspect, raportul IISS a evidențiat faptul că țările membre ale NATO au sporit cheltuielile pentru apărare, ajungând să reprezinte aproximativ 50% din totalul cheltuielilor militare globale. Acest procentaj este impresionant, având în vedere că statele membre ale acestei alianțe militară reprezintă mai puțin de o optime din populația mondială.Pe de altă parte, raportul a fost publicat în contextul acuzațiilor repetate ale fostului președinte al SUA, Donald Trump, care a criticat nivelul redus al cheltuielilor pentru apărare ale aliaților SUA. Trump a afirmat că statele membre ale NATO care nu alocă 2% din PIB pentru apărare încurajează Rusia să acționeze în voie.


Cum afectează războiul din Ucraina Europa?Deși SUA aloca în continuare cel mai mare buget pentru apărare, cheltuielile de apărare ale statelor membre NATO s-au majorat considerabil în ultimul deceniu, în special în ultimii doi ani după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia. Anul trecut, 10 state membre ale Uniunii Europene au atins obiectivul de a alocă 2% din PIB pentru apărare, în timp ce toate statele membre NATO din Europa au alocat 20% din cheltuielile lor militare pentru achiziționarea de echipamente. Aceste evoluții constituie un semn al consolidării și angajamentului alianței NATO în fața creșterii amenințărilor la adresa securității europene și a stabilității regionale.


Pe de altă parte, statele europene, precum Franța și Germania, și-au anunțat planurile pe termen lung pentru creșterea cheltuielilor militare. Cu toate acestea, IISS a remarcat faptul că unele țări, în special Germania, se află încă sub nivelul țintă de 2% din PIB pentru apărare. Inflația și problemele economice au redus impactul unor creșteri semnificative ale cheltuielilor militare, în timp ce producția europeană de armament este încă insuficientă pentru a face față unei vremuri de război.


Rusia și China continuă să-și mărească bugetele militarePe lângă creșterea cheltuielilor militare în cadrul NATO, Rusia și China își continuă și ele programul de majorare a bugetelor militare. Aceste țări reușesc să obțină rezultate semnificative în ceea ce privește modernizarea și consolidarea capacităților militare, profitând de costuri mai mici și de un puternic angajament al statului în industria de apărare.Potrivit IISS, cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu aproape 30% în 2023, iar bugetul alocat armatei reprezintă aproximativ 7.5% din PIB-ul țării. Aceasta a dus la o consolidare semnificativă a industriei de apărare a Rusiei. În comparație cu Rusia, Ucraina, care a suferit pierderi considerabile în urma conflictului cu Rusia, a reușit să înlocuiască echipamentele distruse cu echipamente mai moderne furnizate de statele occidentale.În același timp, China și-a majorat cheltuielile pentru apărare în ultimii 29 de ani consecutiv. Cu toate acestea, aceasta nu a alocat încă 2% din PIB pentru apărare. Beijingul investește într-un program ambițios de modernizare militară, având ca scop crearea unei armate de clasă mondială bazată pe tehnologie proprie. În plus, ambițiile militare ale Chinei au generat creșteri ale cheltuielilor militare în rândul vecinilor săi, cum ar fi Taiwanul, Japonia și Coreea de Sud.Statele Unite mențin în continuare cel mai mare buget militar din lume, cu o alocare de 900 de miliarde de dolari în 2023, buget care depășește suma alocată de următoarele 15 țări din clasamentul global al ch

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General