Tuesday, July 23, 2024
HomeActualitateCharles Michel și Donald Tusk exprimă îngrijorare privind posibila vizită a lui...

Charles Michel și Donald Tusk exprimă îngrijorare privind posibila vizită a lui Viktor Orban la Moscova

Charles Michel și Donald Tusk exprimă îngrijorare privind posibila vizită a lui Viktor Orban la Moscova

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și premierul polonez, Donald Tusk, și-au manifestat îngrijorarea față de informațiile care sugerează că Viktor Orban ar urma să efectueze o vizită la Moscova. Această vizită vine în contextul preluării de către Orban a președinției semestriale a Consiliului UE, un rol ce îi conferă puterea de a stabili agenda și prioritățile politice pentru următoarele șase luni.

„Președinția rotativă a UE nu are mandat să inițieze dialogul cu Rusia în numele UE”, a precizat Charles Michel, accentuând poziția clară a Consiliului European conform căreia Rusia este considerată agresor, iar Ucraina victimă, fără a putea fi neglijată în nicio discuție.

Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European, a intervenit și el, adresându-i lui Viktor Orban întrebarea retorică dacă zvonurile privind vizita acestuia la Moscova sunt întemeiate.

Conform informațiilor obținute de site-ul de investigații jurnalistice VSquare și de publicația RFE/RL, Viktor Orban ar urma să se deplaseze la Moscova vineri, după o vizită surpriză la Kiev cu doar trei zile înainte. O eventuală vizită confirmată ar constitui prima întâlnire a unui lider european cu oficiali ruși după cea a cancelarului austriac Karl Nehammer în aprilie 2022.

Deși contactat de AFP pentru a comenta, Guvernul ungar a refuzat să se pronunțe asupra acestei situații. Totuși, declarațiile de la începutul săptămânii, când Orban anunța apariția unor „vești surprinzătoare” din surse „surprinzătoare”, ar putea anticipa o atitudine mai deschisă către Kremlin din partea liderului ungar.

Orban, cunoscut pentru relația sa apropiată cu Rusia, a fost recent criticat pentru îndemnul adresat Ucrainei de a justifica un „armistițiu”, interpretat ca fiind de favoare Rusiei. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a recomandat, în schimb, să susțină eforturile de pace propuse de Kiev.

În ciuda conflictului armat din Ucraina și a poziției europene, Ungaria pare să-și consolideze relațiile politice și economice cu Rusia, iar Orban s-a întâlnit în trecut cu Vladimir Putin pentru discuții despre cooperarea energetică.

Viktor Orban a exprimat opoziția față de sancțiunile impuse Rusiei și își menține poziția împotriva oricăror inițiative de sprijin militar pentru Ucraina, blocând frecvent acțiunile europene în acest sens. Aflat la cârma Ungariei din 2010, Orban a respins orice discuții de aderare a Ucrainei la UE, argumentând că aceasta nu este pregătită.

Chiar dacă a părăsit mesa summitului Celor 27 în decembrie pentru a permite deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova cu celelalte 26 de state membre ale UE, poziția sa controversată asupra relațiilor cu Rusia îl plasează în centrul atenției și ridică semne de întrebare cu privire la implicațiile acestei vizite la Moscova.

TAGS: Orban, UE, Rusia, politica

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General