Thursday, May 23, 2024
HomeActualitateCerere de strămutare în dosarul lui Dumitru Buzatu

Cerere de strămutare în dosarul lui Dumitru Buzatu

Cerere de strămutare în dosarul lui Dumitru Buzatu

O cerere de strămutare în dosarul fostului președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost înregistrată la Curtea de Apel Iași. Aceasta vine la doar două zile înainte ca magistrații Tribunalului Vaslui să judece excepțiile ridicate în acest caz.

  • Dumitru Buzatu este acuzat de Direcția Națională Anticorupție că ar fi primit o mită în valoare de 1,25 milioane de lei de la omul de afaceri Emil Savin. Suma de bani ar fi fost destinată pentru deblocarea finanțărilor la lucrările efectuate de societatea acestuia pe un drum strategic din Vaslui. Valoarea mităi reprezenta 10% din investiția finanțată de Consiliul Județean Vaslui, instituție pe care Buzatu o conducea.
  • Pe 14 decembrie anul trecut, Dumitru Buzatu a fost trimis în judecată de către DNA.
  • În cazul dosarului de la Tribunalul Vaslui, judecătorul desemnat să-l soluționeze a formulat o cerere de abținere. Magistratul Cornelia Vezeteu a explicat că în trecut a soluționat un dosar în care Dumitru Buzatu, în calitate de reprezentant al organizației județene PSD, a avut calitate de parte.
  • Cererea de abținere a fost însă respinsă de tribunal, care a considerat că magistratul Cornelia Vezeteu nu se află într-o situație de incompatibilitate pentru a soluționa cauza.
  • Dosarul a fost apoi în camera preliminară timp de o lună, unde avocații lui Dumitru Buzatu au ridicat mai multe excepții, contestând ancheta DNA. Termenul pentru judecarea acestora a fost stabilit pe 16 februarie.
  • Pe 14 februarie, avocații au depus o cerere de strămutare a dosarului la o altă instanță. Motivul invocat în cerere este mediatizarea excesivă și presiunea publică din județul inculpatului. Curtea de Apel Iași va soluționa cererea de strămutare pe 18 februarie.

Teama avocaților de presiunea publică

Avocații lui Dumitru Buzatu exprimă temerea că judecătorul de la Tribunalul Vaslui ar putea fi influențat de presiunea publică și mediatizarea intensă din acest caz, așa cum s-a întâmplat într-un alt dosar celebru din județ, ”dosarul celor șapte violatori din Vaslui”. Judecătoarea Cornelia Vezeteu, care soluționează acum dosarul lui Buzatu, a fost și în acel caz și a pronunțat o sentință controversată pe care a motivat-o prin indignarea publică.

Dumitru Buzatu și mita găsită în portbagaj

În septembrie 2023, Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant de către procurorii DNA în timp ce se întorcea de la o partidă de pescuit organizată pe domeniul unui om de afaceri. În urma unei percheziții, în portbagajul mașinii sale a fost descoperită o geantă care conținea suma de 1,25 milioane de lei (echivalentul a 250.000 de euro).

În momentul în care a fost oprit, Buzatu a declarat că suma de bani îi aparține și că provine din economiile sale personale. Cu toate acestea, el nu era conștient că întreaga operațiune a fost filmată de către DNA și că banii erau marcați. În timpul audierilor, Dumitru Buzatu a susținut că el a cerut un împrumut de 125.000 de lei de la omul de afaceri și a fost surprins să vadă că suma găsită era mult mai mare.

După flagrant, Dumitru Buzatu a fost arestat preventiv și măsura a fost prelungită până în prezent.

Foto: Hepta

TAGS:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments