HomeActualitateCehul Filip Siman, Acuzat de Serviciu Ilegal în Armata Ucraineană și Jaf...

Cehul Filip Siman, Acuzat de Serviciu Ilegal în Armata Ucraineană și Jaf la Locul Operațiunilor de Război

Cehul Filip Siman, Acuzat de Serviciu Ilegal în Armata Ucraineană și Jaf la Locul Operațiunilor de Război

Cehul în vârstă de 27 de ani, Filip Siman, a fost prezentat în fața Tribunalului Municipal din Praga pe 3 iulie. A fost acuzat de “serviciu ilegal în armata ucraineană” și de “jaf la locul operațiunilor de război”, conform informațiilor furnizate de agenția de presă națională České Noviny. Bărbatul a negat vehement acuzațiile de furt.

Conform procurorului Martin Bíly, Siman a activat ca soldat în cadrul batalionului Carpathian Sich (Batalionul 49 de Infanterie al armatei ucrainene).

El a participat la o pregătire inițială în Cehia, după care și-a desfășurat activitatea în Ucraina, unde s-a alăturat batalionului ca voluntar. A fost trimis în zona Bucha-Irpin, în apropiere de Kiev, unde teritoriile au fost devastate de armata rusă la începutul invaziei.

Împreună cu grupul său, Siman a fost însărcinat cu patrularea în tranșee și efectuarea așa-numitelor “operațiuni de curățare”.

Conform documentului de acuzare, “Siman a recurs repetat la confiscarea bunurilor soldaților căzuți și a civililor, atât în timpul îndeplinirii ordinilor, cât și în timpul liber”. Printre bunurile declarate ca fiind sustrase se numără un inel de aur, lingouri de aur și argint, bijuterii, sume de bani și ochelari de soare de marcă Gucci.

In calitate de fost militar, conform procurorului Bíly, “era obligat să cunoască și să respecte normele de drept internațional umanitar”.

Bărbatul a fost reținut de către armata ucraineană în aprilie 2022, fiind ulterior eliberat și revenind în Cehia.

În fața instanței, Siman a declarat că a călătorit în Ucraina deoarece “familia sa se află acolo”. El recunoaște că nu avea autorizație de a lupta într-o armată străină, dar s-a bazat pe “declarația publică a premierului din martie 2022, conform căreia persoanele care pleacă să lupte pentru Ucraina beneficiază de imunitate”.

Siman a oferit instanței detalii despre cum s-a alăturat batalionului de voluntari și activitățile desfășurate. Conform mărturiei sale, “toate unitățile își aveau sediul în casele abandonate ale localnicilor ucraineni, iar soldații obișnuiau să folosească resursele găsite în acele locuințe”.

Obiectele de valoare descoperite, banii și aparatele electronice au fost confiscate “pentru a fi protejate în eventualitatea în care teritoriile ar fi recucerite de ruși”.

Cu privire la lingouri, “superiorii mi-au indicat că le pot păstra”. El a negat că ar fi păstrat alte bijuterii, sume de bani sau ochelari de soare de designer. A recunoscut că a luat doar o mască de oxigen, “ca o mărturie a serviciului prestat în Ucraina”.

Siman se confruntă cu riscul de 5 ani de închisoare pentru serviciul prestat într-o armată străină, precum și cu o posibilă pedeapsă severă pentru furt. Procesul va continua în săptămânile următoare.

Foto: Profimedia

Tags:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here