Thursday, May 23, 2024
HomeActualitateCehia adoptă o reformă a pensiilor pentru a face față îmbătrânirii populației

Cehia adoptă o reformă a pensiilor pentru a face față îmbătrânirii populației

Cehia adoptă o reformă a pensiilor pentru a face față îmbătrânirii populației

Guvernul din Cehia a anunțat marți, 30 aprilie, că a adoptat o reformă a sistemului de pensii, ce include creșterea vârstei de pensionare la peste 65 de ani. Această măsură vine în contextul îmbătrânirii populației și se prevede să intre în vigoare începând cu anul 2025. Reforma urmează să fie supusă dezbaterii și adoptării în Parlament, unde Guvernul are o majoritate solidă.

Prin adoptarea acestei reforme, autoritățile cehă sunt de părere că vor asigura pensii decente pentru cei care se apropie de momentul pensionării. Premierul Petr Fiala a subliniat importanța reformei, afirmând că, în absența acesteia, sistemul de pensii ar întâmpina dificultăți majore în viitor. “Aceasta este o măsură esențială pentru garantarea viabilității sistemului de pensii pe termen lung”, a menționat Fiala.

Vârsta de pensionare a fost ajustată în mod constant de-a lungul anilor și este în prezent limitată la 65 de ani pentru cei născuți după 1971. Reforma propusă prevede ca vârsta de pensionare să fie corelată cu speranța de viață a populației și să fie revizuită anual pentru cei care se apropie de vârsta de 50 de ani. Astfel, un ceh mediu ar urma să trăiască aproximativ 21.5 ani ca pensionar, conform estimărilor oficiale.

Conform proiecțiilor făcute de autorități, deficitul sistemului de pensii ar urma să scadă la 1% din PIB până în anul 2050, comparativ cu 5% în absența reformei. “Cehia se confruntă cu o schimbare semnificativă în structura demografică, iar acțiunea promptă este vitală pentru securitatea sistemului de pensii”, a subliniat premierul.

În cadrul noii legi adoptate, se stipulează că pensia minimă va reprezenta cel puțin 20% din salariul mediu, iar cei care au desfășurat activități la locurile de muncă cu grad ridicat de risc pot opta pentru pensionare cu până la cinci ani mai devreme. Cehia, stat membru al Uniunii Europene cu o populație de aproximativ 10.9 milioane de locuitori, se bazează în mare măsură pe producția de automobile și exporturile către zona euro, menționează surse oficiale.

TAGS:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments