Sunday, February 25, 2024
Google search engine
HomeSportCea mai veche gaură neagră din Univers a fost descoperită de o...

Cea mai veche gaură neagră din Univers a fost descoperită de o echipă de astronomi

Cea mai veche gaură neagră din Univers a fost descoperită de o echipă de astronomi

Cosmosul a fost mereu subiectul de interes al oamenilor de știință, iar cercetările din domeniul astrofizicii continuă să surprindă lumea cu noi descoperiri. Recent, o echipă de astronomi a făcut o descoperire remarcabilă – au găsit cea mai veche gaură neagră din Univers.

O descoperire revoluționară

Inedita descoperire a fost publicată în prestigioasa revistă Nature și a stârnit entuziasmul întregii comunități ştiinţifice. Potrivit cercetătorilor implicați, această gaură neagră este cea mai veche gaură neagră descoperită până în prezent, existentă încă de la începuturile cosmosului.

Descoperirea a fost posibilă datorită telescopului spațial Hubble, lansat în spațiu în 2016. Această misiune a marcat momentul în care s-a identificat și această gaură neagră, una dintre cele mai vechi din existență.

De atunci, cercetările au continuat, iar în anul 2022, telescopul spațial James Webb a oferit și mai multe informații despre cosmos. Descoperirile făcute cu acest telescop au confirmat existența unui Univers mult mai tânăr, populat cu numeroase obiecte luminoase și fascinante.

Procesul de formare a găurilor negre

Găurile negre sunt fenomene fascinante și misterioase, iar modul în care se formează a fost mereu un subiect de cercetare pentru oamenii de știință. Descoperirea echipei de la Cambridge aduce dovezi inedite despre formarea acestor entități cosmice.

În mod obișnuit, formarea unei găuri negre durează sute sau chiar miliarde de ani. Însă, gaura neagră descoperită de astronomii de la Cambridge a avut un proces de formare mult mai rapid și dezvoltare timpurie decât altele. Această particularitate sugerează că există diferențe semnificative în modalitățile de formare a găurilor negre între Universul tânăr și cel apropiat de noi.

“Dacă ne raportăm la scenariile tradiționale, Universul este prea tânăr pentru a găzdui o astfel de gaură neagră masivă, astfel că trebuie să explorăm alte teorii și modalități de apariție a acestor entități cosmice”, a declarat profesorul Roberto Maiolino, astrofizician la Cambridge.

Pentru a înțelege mai bine această descoperire remarcabilă, cercetătorii au explicat procesul de formare al găurii negre. Conform concluziilor studiului, se pare că această gaură neagră a fost imensă încă de la începutul său.

Explozia unei stele masive sau acumularea unui nor de gaz dens ar putea fi explicarea formării acestei găuri negre. Datorită faptului că nu a trecut niciodată prin faza de formare a stelelor, această gaură neagră din GN-z11 s-a dezvoltat de la dimensiuni impresionante la o entitate cosmică complet formată.

TAGS:

cosmos, stiință, astronomie, gaură neagră, descoperire

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments